De Erelijst

De Erelijst, de definitieve lijst... what's in a name?
In ieder geval zijn dit een aantal platen die ik altijd bij me heb en op ieder moment van de dag kan luisteren. Ze staan overigens in willekeurige volgorde.

1. Pink Floyd - Dark Side of the Moon (1973)

Tja, wat moet ik hierover zeggen. Simpelweg een van de mooiste platen ooit gemaakt.
2. Gong - Camembert Electrique (1971)

Gong is al jarenlang mijn favoriete band. Dit is het eerste album wat ze hebben uitgebracht. Waarom deze in de erelijst staat weet ik eigenlijk niet, de muziek rammelt aan alle kanten, de opname is niet geweldig, maar ondanks dat is het een van mijn meest gewaardeerde platen.
3. David Crosby - If i Could Only Remember My Name (1971)

Wanneer je naar de muzikanten kijkt op dit album, is het eigenlijk een album van CS&Y, samen met wat gastmuzikanten. Maar wat maakt het uit. Sfeervolle psychedelische folkrock met de mooie stem van David Crosby. Dit niveau heeft de beste nooit meer weten te evenaren.4. The Chameleons - Script Of The Bridge (1983)

Meeliftend op het succes van o.a. U2 bracht deze band uit de omgeving van Manchester. Van een aantal nummers op dit album kan ik nog steeds kippenvel krijgen.


5. Supersister - To The Highest Bidder (1971)

Nederlands' beste progressive rock band met Robert-Jan Stips op toetsen en zang. Veel albums hebben ze niet gemaakt. Hoeft ook niet als je een paar meesterwerken hebt uitgebruikt. Dit is het ultieme meesterwerk van Supersister.

6. Stanley Clarke, Al Di Meola, Jean Luc Ponty - The Rite of Strings (1995)

Over superbands gesproken! Dit trio bracht in 1995 dit prachtalbum uit. Ook dit album levert nog steeds kippenvel op.


7. Joni Mitchell - The Hissing of Summer Lawns (1975)

Met dit album maakte Joni Mitchell een uitstapje naar een wat meer jazzy periode met als uitschieter Heijra waarop Jaco Pastorius te horen is.
Dit is echter een prachtig album met o.a. medewerking van David Crosby, Graham Nash, Robben Ford en James Taylor. Hoeveel grootheden wil je nog meer hebben?
Ik leerde de muziek van Joni Mitchell pas vrij kort geleden echt kennen maar ben er meteen een groot liefhebber van. Wat mij betreft een van de grootste componisten in de geschiedenis van de popmuziek.
8. Gong - You (1974)

Het tweede album van Gong in de erelijst. You is het derde album in de Radio Gnome Invisible trilogi en tevens het laatste jaren zeventig Gong album waar Daevid Allen op meespeelt.
You was mijn eerste kennismaking met Gong, ergens eind jaren tachtig denk ik, en heeft toen een behoorlijke indruk achtergelaten. 9. Rush - Moving Pictures (1981)

Niet alleen voor mij het beste Rush album, maar ook voor vele anderen. Nog steeds worden er een aantal nummers (waaronder Tom Sawyer) van dit album tijdens concerten van Rush gespeeld en behoren tot de absolute publieksfavorieten.
Niet geschikt om op een laag volume te draaien!

10. The Sound - In The Hothouse (1985)

De band van Adrian Borland heeft in de jaren tachtig diverse mooie studioalbums uitgebracht, maar dit live album is wat mij betreft toch de overtreffende trap.
Waarom? Waarschijnlijk omdat ik in de periode dat The Sound dit (enigszins ondergewaarde) album uitbracht deze band ook live heb gezien en dat dat optreden een enorme indruk op mij heeft achtergelaten.


11. The Five Great Guitars - Live (2003)

Het eerste album van na 2000 in de erelijst. Net zoals bij het album van The Sound hebben
The Five Great Guitars een grote indruk op mij gemaakt bij een live optreden. Dit album is een bijzondere samenwerking tussen vijf topgitaristen.
Daarnaast is de opnamekwaliteit van deze cd perfect!12. Lavinia Meijer - Metamorphosis / The Hours (Philip Glass) (2013)

Eigenlijk zou dit album van Nederlands beste harpiste op nummer 1 moeten staan. Metamorphosis van Philip Glass vind ik met afstand het mooiste muziekstuk ooit gecomponeerd.
Oorspronkelijk geschreven voor piano, maar sinds ik Lavinia Meijer dit muziekstuk live heb horen spelen ben ik ervan overtuigd dat het eigenlijk voor harp bedoeld was.
Perfectie bestaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten