zaterdag 13 mei 2017

Lula Pena

Ausencia (Archivo Pittoresco – 2017)

Een aantal maanden geleden ontdekte ik op tv de muziek van de uit Portugal afkomstige zangeres/gitarist Lula Pena. Ik was zeer onder de indruk van de wijze waarop zij haar muziek vertolkte.
Wanneer er muziek uit Portugal komt, wordt er al snel de link naar fado gelegd. Vaak wordt de muziek van Lula Pena ook in dit hokje geplaatst, echter laat zij horen dat er meer bestaat dan fado.
Deze traditionele Portugese muziek is meestal, dramatisch, emotioneel en met veel “theater”.
De muziek van Lula Pena is precies het tegenovergestelde namelijk ingetogen en uiterst subtiel

Sinds 1998 bracht Lula Pena slechts drie albums uit, waarvan haar laatste album “Archivo Pittoresco “ uit januari 2017 stamt. Dit album is eigenlijk een lang nummer, er zijn niet of nauwelijks pauzes tussen de nummers te bekennen. De opbouw van haar nummers is ook compleet anders dan wat je gewend bent, er worden verhalen verteld in het Portugees, Frans, Engels, Spaans, Grieks, Italiaans, veelal in dichtvorm begeleid door haar akoestische gitaarspel wat het ene moment sober en ingetogen is, het ander moment intens en emotioneel.Ondanks dat ik van de bovengenoemde talen alleen Engels en een klein beetje Frans, spreek (ik zou nog geen kop koffie in Portugal kunnen bestellen…) valt uit de manier waarop ze haar verhalen vertolkt op te maken dat het geen simpele liefdesliedjes zijn. Haar poëtische teksten zijn van hoog niveau en worden zeer gewaardeerd door haar fans. Toch maar eens proberen om haar teksten in Google Translate te kopiëren…

Ik kan me voorstellen dat iemand bij de eerste beluistering dit album niet meteen zo enthousiast is als ik, het is ook een typische groeiplaat. Ook ik hoor nog steeds bij elke beluistering steeds weer nieuwe dingen. Dit album gaat zeker heel hoog eindigen in mijn top 10 van 2017!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten