zaterdag 6 mei 2017

Happy Mondays

Loose Fit (Pills 'n' Thrills and Bellyaches - 1990)

In de tijd dat Pinkpop nog gewoon één podium had ben ik daar heel wat keren geweest. Met name het massale van de laatste jaren vind ik minder aantrekkelijk. Ook het aanbod van de muziek trouwens.
Een van de jaren die mij altijd bijgebleven is 1991, dit was het jaar dat o.a. Luka Bloom, Joe Jackson, Living Colour, Lenny Kravitz en de Happy Mondays daar speelden.
1991 Was ook het jaar dat Pinkpop weer eens een keer helemaal uitverkocht was.
1991 Was ook het jaar dat er een muziekstroming uit Manchester overwaaide en de hele muziekwereld op z’n kop zette. Twee van de belangrijkste bands op dat moment waren ongetwijfeld de Stone Roses en de Happy Mondays. De Stone Roses haalden hun inspiratie uit de jaren ’60 pop met een vleugje dance, De Happy Mondays waren veel meer dance/house (en drugs-) geörienteerd en hadden een veel psychedelischer geluid.

Met de release van het tweede album “Bummed” in 1988 werd de band meteen verheven tot Britse superband met zanger Shaun Ryder in het bijzonder. “Pills 'n' Thrills and Bellyaches” uit 1990, de opvolger van Bummed, bracht de band international succes. Dit album wordt over het algemeen beschouwd als het creative hoogtepunt van de Happy Mondays waarbij ze hip-hop achtige technieken in hun muziek gebruikten. Ook  ‘leenden’ ze melodieën en teksten en combineerden deze met hun eigen ideeën. Een mooi voorbeeld hiervan is het nummer Step On wat natuurlijk een schaamteloze kopie is van John Kongos’ hit He's Gonna Step on You Again uit 1971.


Liveoptredens waren op zijn minst spektaculair te noemen. Het optreden bij Pinkpop is mij niet voor niets goed bijgebleven. Helaas was het succes maar van korte duur vanwege het nogal heftige heroïnegebruik van zanger Shaun Ryder. Zijn verslaving heeft uiteindelijk geleid tot het uit elkaar vallen van de Happy Mondays. Maar ondanks dat heeft de band zowel muzikaal als qua performance een flinke stempel gedrukt binnen dit genre en is ze van grote invloed geweest op bands als de Chemical Brothers, Prodigy en Oasis.

Hier is het nummer Loose Fit van het album “Pills 'n' Thrills and Bellyaches” te horen waarmee de internationale bekendheid door kregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten