zondag 2 april 2017

Mandrill

Mango Meat (Live at Montreux Jazz Festival – 2002)

Parliament-Funkadelic de eerste funk-rock band? Welnee, deze eer is er voor de in 1968 in Brooklyn opgerichte band Mandrill. De Panamese broers Ric Wilson (sax, zang), Lou Wilson (trompet, zang) en Carlos Wilson (trombone, zang) wisten met deze band een aanstekelijke mix van Caribische muziek, jazz, blues, psychedelica, Afrikaanse muziek en rock te spelen die later van grote invloed was op vele andere bands waaronder Parliament-Funkadelic.
Mandrill is echter lang niet zo bekend geworden als veel bands die door hun muziek geïnspireerd waren, dit lag er voornamelijk aan dat het een echte live band was, op lp/cd wisten ze niet de sfeer neer te zetten zoals bij live-optredens.

In 1970 werd het eerste album opgenomen waar twee hits (Ape Is High en Git It All) op stonden. Hun meest succesvolle album was het in 1973 uitgebrachte derde album “Composite Truth” waar hun grootste hit Fencewalk op stond. Deze eerste drie albums werden opgenomen in Jimi Hendrix’s Electric Lady Studios in New York’s Greenwich Village.
De samenstelling van de band op “Composite Truth”  staat bekend als de classic Mandrill line-up, maar helaas heeft deze niet lang stand gehouden. In 1974, na de release van het album “Just Outside of Town” verliet gitarist Omar Mesa de band. Hij werd vervangen door voormalig Santana gitarist Dougie Rodriguez.


Dit was overigens niet de eerste personeelswisseling, ook daarvoor waren de drummer en bassist al vervangen. In de jaren die zouden volgen zijn er talloze personeelswisselingen geweest. Geschillen over de leiding van de band door de gebroeders Wilson leidden er uiteindelijk toe dat nagenoeg de complete band vertrok. Ook werd er afscheid genomen van platenmaatschappij Polydor.
In 1977 werd er een nieuw album uitgebracht die qua succes vergelijkbaar was met “Composite Truth” uit 1973 wat o.a. te danken was aan de twee grote hits Can You Get It en Funky Monkey. Bassist op dit album was de vierde broer Wilfredo "Wolf" Wilson.
De band werd in 1982 opgeheven, maar werd in de jaren 90 weer opgericht. De band bestaat nog steeds en treedt nog regelmatig op. Volgens de laatste berichten op de website zou er ook weer een nieuw album in aantocht zijn.

Hier is te horen het nummer Mango Meat van het enige live-album wat ze hebben uitgebracht, opgenomen tijdens het Montreux Jazz Festival.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten