zaterdag 8 april 2017

It’s a Beautiful Day

White Bird (It's a Beautiful Day – 1969)

It's a Beautiful Day is een psychedelische band die in de zomer van 1967 in San Fransisco werd opgericht. Deze zomer staat bekend als de Summer of Love, een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van het hippietijdperk met als middelpunt de buurt Haight-Ashbury. In januari van dat jaar traden bands als Jefferson Airplane, Grateful Dead en Quicksilver Messenger Service op voor 50.000 man in het Golden Gate Park tijdens de ‘Gathering of the Tribes’ en in juni was er het bekende Monterey Pop Festival. De Summer of Love kenmerkte zich door experimenteren met (gratis) drugs veel muziek en sex, maar helaas leidde dit ook tot een explosieve toename van geslachtsziektes en criminaliteit. De hippies trokken hierdoor uit San Fransisco weg en de Summer of Love ging ten onder aan haar eigen succes.


David LaFlamme, voormalig violist bij het Utah Symphony Orchestra, speelde regelmatig mee met Jerry Garcia en Janis Joplin tijdens jam sessies en was mede-oprichter van de band Dan Hicks & His Hot Licks. In begin 1967 richtte hij It's a Beautiful Day op, de band was toen een van de eerste en belangrijkste bands die ontstaan was rondom de Summer of Love.
Aan het einde van 1967 verhuisde de band op aandringen van manager Matthew Katz van San Fransisco naar Seattle. De reden die hiervoor genoemd werd door Katz was dat de band ‘nog niet klaar zou zijn’. De band wist helaas niet dat Jefferson Airplane en Moby Grape er op dat moment alles aan deden om Katz als manager te dumpen.


Tijdens het verblijf in Seattle woonde de bandleden bij elkaar in een huis en hadden alle tijd om nummers voor een album te schrijven. Het verblijf daar draaide uit op een grote teleurstelling en hevig gefrustreerd keerde de band terug naar San Fransisco. Hier begonnen ze zonder goedkeur van Katz in diverse clubs weer op te treden. Al snel werden ze gevraagd om het voorprogramma te verzorgen voor superband Cream in het Oakland Coliseum op 4 oktober 1968.
Een jaar later werd het titelloze debuutalbum uitgebracht bij Columbia Records. Het album opent met het nummer White Bird wat een redelijke hit werd in de Verenigde Staten en Engeland. Maar het meest opvallende nummer is wellicht Bombay Calling. Het thema van dit nummer werd later door Deep Purple geleend voor het intro van Child in Time. In ruil daarvoor mocht It’s a Beautiful Day het nummer Wring That Neck van het Deep Purple album “The Book of Taliesyn” gebruiken.

Bijna vanzelfsprekend werd ook It’s a Beautiful Day gevraagd voor Woodstock. Organisator Michael Lang kon echter niet kiezen tussen It’s a Beautiful Day en nog een andere band, beiden gemanaged door Bill Graham. De keuze werd gemaakt door tossen met een muntje. De band die toen won en meteen ook immens populair werd was Santana…

Hier is het nummer White Bird te horen in een mooie live uitvoering. Het complete debuutalbum is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten