woensdag 15 maart 2017

Van Zant

Help Somebody (Get Right with the Man – 2005)

Van Zant is de naam van een southern-rock duo uit de Verenigde Staten bestaande uit de broers Donnie en Johnny Van Zant. Vader van deze broers was de voormalige zanger van Lynyrd Skynyrd, Ronnie Van Zant, die samen met medebandleden Steve Gaines en Cassie Gaines op 20 oktober 1977 omkwamen bij een vliegtuigongeluk.
Dit betekende niet het einde van Lynyrd Skynyrd, Johnny Van Zant werd in 1987 de lead zanger van het opnieuw opgerichte Lynyrd Skynyrd. Donnie Van Zant had ook niet stilgezeten, hij was leider en lead zanger van .38 Special.

In 1985 verscheen het eerste album met de titel Van Zant, maar dit was eigenlijk een album van de The Johnny Van Zant Band. Het eerste album waarbij beide broers op speelden was “Brother to Brother” uit 1998. Dit album zou in eerste instantie een gelegenheidsalbum zijn en zou geen vervolg krijegen. Maar mede dankzij het succes van het nummer Rage wat op single uitgebracht was werd er besloten om nog een album op te nemen. Dit werd het album met de titel “Van Zant II” en werd uitgebracht in 2001.

Vier jaar later, in 2005, verscheen er een cross-over album. Beide broers hadden country muziek ontdekt en brachten het country album “Get Right with the Man” uit. Een puur country album is dit echter niet. Tenminste, als je de muziek van bijvoorbeeld de Charlie Daniels Band of Grayson Capps pure country muziek noemt, dan wel. Het past namelijk wel een beetje in dit straatje. Persoonlijk meen ik op “Get Right with the Man” nog steeds meer southern-rock in te horen dan country. Laten we het er maar op houden dat het een mengeling van country, southern-rock en ook wat americana is. ’t Is in ieder geval een uitermate sterk album wat twee jaar later nog een vervolg kreeg (My Kind of Country, 2007)


Afgelopen jaar verscheen het live-album “Red White & Blue”. Hierop is zowel country als onvervalste southern-rock te horen. Hier is goed te horen dat deze typisch Amerikaanse muziekstijlen niet heel erg ver uit elkaar liggen.
Hier is de grote hit Help Somebody te horen van het album “Get Right with the Man”. Op het live-album is dit nummer vanzelfsprekend ook te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten