zondag 26 maart 2017

Terje Isungset

A glimpse of light (Winter songs - 2010)

Er wordt van mij wel eens gezegd dat ik van vreemde muziek houd. Persoonlijk vind ik op mijn beurt dat degene die dit beweert weinig openstaat voor andere muzieksoorten dan hetgeen wat doorgaans op de radio te horen is.
Zo liet ik een tijd geleden aan iemand de cd “Winter songs” van van Terje Isungset horen. De eerste reactie die ik kreeg was dat dit toch echt geen muziek meer was. De discussie die hierna volgde ging met name over wat dan wel muziek was (en wat niet).

Terje Isungset is een zeer creatieve en innovatieve Noorse componist/percussionist die zijn instrumenten zelf maakt en al ruim 15 jaar een specialist op het gebied van ijsmuziek. Zijn instrumenten maakt hij dus van eeuwenoud gletsjerijs uit Noorwegen, Rusland en Antarctica en ijs uit bevroren meren uit Noorwegen. Tja, elk ijs heeft zijn eigen klank…
De liefde voor ijsmuziek is ontstaan toen hij in 1999 gevraagd werd om voor het winterfestival in Lillehammer een muziekstuk te componeren en dit in een bevroren waterval te komen spelen. Bij dit concert werd er volop geëxperimenteerd met allerlei natuurlijke materialen zoals graniet, leisteen en hout, maar voornamelijk ijs.


Zijn eerste cd met ijsmuziek bracht hij in 2001 uit op zijn eigen label ‘All Ice Records’ en organiseert sinds 2006 jaarlijks een ijsmuziekfestival. Met instrumenten als ijspercussie, ijshoorn, elektronica en soms aangevuld met zang worden minimalistische nummers neergezet die gebaseerd zijn op traditionele Scandinavische muziek.
Naast ijsmuziek componeert Isungset ook muziek voor jazz festivals, dansvoorstellingen, theater en film.

Hier is A glimpse of light, een van de nummers van het album “Winter songs” te horen. Voor de audiofielen onder ons, dit is een uitstekende cd om te luisteren of je het laag in je luisterruimte een beetje onder controle hebt.
Een beetje vreemd, maar wel lekker…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten