zaterdag 4 maart 2017

Macha Gharibian

Saskatchewan (Trans Extended – 2016)

Af en toe kom je van platen tegen die zo verschrikkelijk mooi zijn dat deze zo snel mogelijk toegevoegd moeten worden aan de muziek verzameling. Dit overkwam mij bij het album “Trans Extended” van jazz pianiste Macha Gharibian.
Dit album werd mij door Spotify aangeraden op basis van eerder gedraaide muziek. Geen slechte keus van Spotify dus!

Macha Gharibian is een Armeense muzikante die via Parijs in 2005 naar New York verhuisde en daar nu ook woont. Oorspronkelijk studeerde ze in Parijs piano, zang en compositie voor theater en cinema, maar tijdens haar verblijf in New York werd ze daar dusdanig beïnvloed door jazz muzikanten als Jason Moran, Ralph Alessi, Ravi Coltrane en Craig Taborn dat ze zich in jazz en improvisatie ging verdiepen.


Op “Trans Extended”, maar ook op haar album “Mars” wat een paar jaar daarvoor uit kwam, zijn al deze invloeden uit haar verleden terug te horen, zo vind je er bijvoorbeeld traditionele Armeense (folk-) muziek in het nummer Saskatchewan, theatrale klanken die zo uit Parijse nachtclubs zouden kunnen komen en een cross-over tussen klassiek, jazz en folk. Al deze stijlen lopen zo vloeiend in elkaar over dat al deze stijlen bijna niet meer herkenbaar zijn. Het is dus wel een plaat om echt naar te luisteren zonder daar iets bij te gaan doen. Het zou zonde zijn om al die mooie details te missen.

Hier is het nummer Saskatchewan te horen. Een beetje klassiek, een beetje folk en ook wat jazz. Prachtig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten