zondag 26 februari 2017

Tír na nÓg

Time is Like a Promise (Live at the Half Moon - 2016)

Tír na nÓg was een Iers folk-rock duo bestaande uit Sonny Condell en Leo O'Kelly. In Nederland waren zij nauwelijks bekend, In het Verenigd Koninkrijk des te meer.
Het duo werd in 1969 in Dublin opgericht en was beïnvloed door traditionele Ierse muziek. Op dat moment was het precies de juiste muziek op het juiste moment, singer-/songwriters waren op dat moment verschrikkelijk populair en Tír na nÓg had twee uitstekende zangers en twee gitaren!
In eerste instantie werden er naast een aantal eigen composities ook nog veel nummers van artiesten gespeeld die op dat moment populair waren zoals Simon and Garfunkel, Donovan, Bob Dylan en Leonard Cohen.

Met een demo tape en £30 per persoon op zak vertrokken de twee heren in 1970 naar Londen om daar hun geluk te beproeven. Omdat er wat oude schoolvrienden van Leo regelmatig ‘The Bell public house’ aan Petticoat Lane bezochten, gingen zij daar ook naar toe. Deze pub bood ze aan om daar in het weekend te komen spelen.
Via een huisbaas kwamen ze in aanraking met een recording engineer van de West End jingle studio waar ze een demo-tape mochten opnemen. Dit alles gebeurde in het eerste weekend dat ze in Londen waren.

Met deze nieuwe demo-tape wisten ze in 1970 een platencontract bij Chrysalis Records te scoren. Een jaar later verscheen hun titelloze debuutalbum waarmee ze door de pers werden vergeleken met o.a. Fairport Convention en Magna Carta. Niet lang daarna speelden ze niet alleen meer in de Londense folk clubs maar werden ze ook gevraagd om in het voorprogramma van Jethro Tull te spelen in de Royal Albert Hall. In de daarop volgende jaren verzorgden ze zelf het hoofdprogramma en speelden o.a. Richard & Linda Thompson en Supertramp in hun voorprogramma. Ook traden ze regelmatig op met Procul Harum, The Who, Cat Stevens, T. Rex, Roxy Music, Elton John, The Velvet Underground en Hawkwind. Ook Al Stewart wilde graag met ze samen spelen, zo graag zelfs dat hij solliciteerde om lid van Tír na nÓg te worden.


In 1972 verscheen het tweede album “A Tear and a Smile”. Ook dit was een schitterend folk album met twee gitaren en mooie meerstemmige zang. Dit album werd opgenomen in de Morgan Studios, op hetzelfde moment dat de opnames van Cat Stevens’ “Catch Bull at Four” plaats vonden.
De albums die hierna zouden verschenen lieten een heel ander geluid horen, naast de twee akoestische gitaren was er steeds meer een complete band te horen. Na vijf jaar Tír na nÓg besloten ze om te stoppen met de band en keerden Leo en Sonny terug naar Ierland om ieder hun eigen weg te gaan.
Hier is het nummer Time is Like a Promise te horen van het album “Live at the Half Moon”, een registratie van een reünie optreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten