zaterdag 18 februari 2017

Ólafur Arnalds

Sudden Throw (For Now I Am Winter – 2013)

Van drummer in een heavy-metal band overstappen naar componist van ambiënt/neo-klassieke muziek is op zijn minst vrij onlogisch. Toch heeft de IJslandse multi-instrumentalist Ólafur Arnalds dit voor elkaar gekregen, al was het niet zo gepland.
Nadat de Duitse band Heaven Shall Burn demo materiaal gehoord had van Arnalds’ pianocomposities werd hem gevraagd om voor hun nog uit te brengen album “Antigone” (2004) enkele pianostukken aan te leveren.
Het net opgerichte label Erased Tapes horde het album en was zeer onder de indruk van Arnalds’ bijdrage en bood hem de mogelijkheid om een volledig album in deze stijl uit te brengen. Het resultaat was het concept album Eulogy for Evolution wat uitgebracht werd in 2007. Op dit album is Arnalds op piano te horen waarbij hij ondersteund wordt door een strijkkwartet.

In de jaren erna volgden een aantal EP’s (waar o.a. samengewerkt wordt met branchegenoot Nils Frahm) en een aantal losse projecten. In 2010 wordt zijn tweede volledige album “...And They Have Escaped the Weight of Darkness” uitgebracht. Ook hier is weer voornamelijk pianomuziek te horen afgewisseld door strijkarrangementen en… stiltes. Arnalds heeft namelijk heel goed begrepen dat stiltes en rustpassages in dit soort muziek (eigenlijk in bijna alle soorten muziek) uitermate belangrijk zijn om de luisteraar te blijven boeien.
Voor het derde album “For Now I Am Winter” wat in 2013 uitgebracht werd, werd een nieuwe platenmaatschappij gezocht. Mercury Classics, een relatief nieuwe speler binnen het klassieke genre werd het meest geschikt gevonden. Omdat de muziek van Arnalds meer in het hokje van experimenteel en ambient te plaatsen is in plaats van klassiek zou een wat conservatievere platenmaatschappij als Decca of Deutsche Grammophon minder geschikt zijn.


De overstap naar een andere platenmaatschappij heeft zoals te horen is op “For Now I Am Winter” ook gevolgen voor de muziek. Er wordt op dit derde album meer geëxperimenteerd. Zo zijn er meer elektronica te horen en is er op vier nummers een zanger (Arnór Dan) te horen die, op zijn minst, een vrij aparte stem heeft waar je absoluut even aan moet wennen. Al met al is dit album zeer gevarieerd, zowel liefhebbers van (filmische) elektronica, als klassiek, maar ook minimal music zullen dit album weten te waarderen.

Hier is het nummer Sudden Throw te horen waar het album mee opent. Bij Spotify is (nagenoeg?) alles te vinden wat Arnalds tot nu toe heeft uitgebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten