zaterdag 11 februari 2017

Kenny Rankin

Yesterday's Lies (Like a Seed – 1972)

Kenny Rankin was een jazz zanger en songwriter uit New York die vooral in eigen land bekend is geworden. In begin jaren zeventig begon hij als singer-/songwriter en bracht een behoorlijk aantal albums uit. Ondanks dat hij een sterke voorkeur had voor jazz, koos hij ervoor om een meer pop geörienteerde carrièrre op te bouwen aangezien hier simpelweg meer in te verdienen viel.
Pas rond 1990 kon hij zich het veroorloven om zijn repertoire aan te passen en meer jazzy songs te gaan vertolken.

Rankin heb ik een poos geleden leren kennen door de binnenhoezen van platen die “vroeger” gebruikt werden. Met name in de jaren zeventig en tachtig werden er door een aantal, vaak Amerikaanse, platenmaatschappijen binnenhoezen gebruikt waarop ter promotie hoezen van andere artiesten op gedrukt waren. Niets leuker om dan Spotify erbij te nemen en van alle artiesten die je nog niet kent de desbetreffende platen te zoeken. Op deze manier heb ik het album o.a. “Like a Seed” van Kenny Rankin dus ontdekt.
Aangezien dit album uit 1972 komt is Rankin hier nog als singer-/songwriter te horen. Qua stijl ligt het niet ver van James Taylor en/of Michael Franks. D.w.z. lekkere, mooi gezongen easy listening nummers. Zijn voorkeur voor jazz is hier, ondanks dat het een echte popplaat is, toch ook al wel af en toe te horen.
Maar ga je luisteren naar een album zoals “Because of You” uit  1991, dan is hier Rankin’s voorkeur voor jazz en Braziliaans muziek veel duidelijker te horen.


Een van de meest opvallende kwaliteiten van Rankin was zijn gave om bestaande nummers te coveren en daar op een unieke wijze een eigen draai aan te geven. Op het album “Silver Morning” staat bijvoorbeeld het nummer Blackbird van de Beatles. Paul McCartney was hiervan zo onder de indruk dat hij Rankin vroeg dit nummer te spelen toen Paul McCartney en John Lennon werden opgenomen in de Songwriters Hall of Fame.
Niet alleen Blackbird werd gewaardeerd, maar ook zijn versie van While My Guitar Gently Weeps. Dit nummer werd door de family van George Harrison uitgekozen om te laten horen tijdens de George Harrison memorial service.

Hier is het nummer Yesterday's Lies te horen van het album “Like a Seed”. Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten