zaterdag 4 februari 2017

Jigsaw

Sky High (Sky High - 1975)

Bij een platenwinkeltje waar ik een tijd geleden was lag een leuke verzamel CD met daarop enkel zogenaamde ‘Guilty Pleasures’. Een van deze nummers was Sky High van de Britse groep Jigsaw. Toen ik de titel las dacht ik het nummer niet te kennen, maar toen de cd opstond herkende ik het nummer al bij de eerste tonen aangezien het nog steeds met enige regelmaat op de radio te horen is.

Jisgsaw was een Britse band met als belangrijkste leden het singer-/songwritersduo Clive Scott (zanger/toetsenist) en Des Dyer (zanger/drummer).
De band werd al in de tweede helft van de jaren zestig opgericht en was net zoals vele andere bands beïnvloed door de Beatles. Met name in de ballads van Jigsaw uit die tijd is dat goed terug te horen.
Maar nog voor dat hun debuutalbum uitgebracht werd begon de band wat rustigere en commerciëlere popmuziek te maken. Jigsaw ging samenwerken met producer/manager Chas Peate. Hij zorgde er voor dat de band, naast het vele touren, ook nummers ging schrijven voor het debuutalbum. De meeste nummers kwamen van de hand van het duo Scott/Dyer.

In de eerste helft van de jaren zeventig scoorde de band verschillende hits. Niet alleen door Jigsaw gespeeld, maar ook door andere artiesten. Het duo had een hit met het nummer Who Do You Think You Are?, maar dit nummer werd in 1974 ook gecoverd door de band Candlewick Green, maar ook door Bo Donaldson and the Heywoods en in 1993 door Saint Etienne.In 1975 wisselde de band van platenmaatschappij. Ze tekenden een nieuw contract bij het Britse Splash label, het eigen label van Chas Peate. De eerste single die op dat label werd uitgebracht was het nummer Sky High, een nummer dat gebruikt werd als titelsong voor de film “The Man from Hong Kong” uit 1975 met George Lazenby in de hoofdrol. Met name Radio Luxemburg pikte dit nummer al snel op draaide het zeer veel tijdens hun Engelse popmuziek uurtjes. Het resultaat was dat  het nummer in de Top 10 van de Engelse hitlijsten kwam. Ook in de V.S. werd het nummer uitgebracht. Hier bereikte Sky High #3 in de Billboard Hot 100 en #2 in de Adult Contemporary lijst. In Japan werd het zelfs een #1 hit.

De band scoorde na Sky High nog een paar hits, maar deze waren niet zo succesvol. Aan het einde van de jaren zeventig verlieten enkele leden de band. Ook stopte de band met touren. In 1981 werd er enkel in de V.S. nog een nieuw (Disco -) album uitgebracht. Dit zou ook meteen het laatste album zijn.
Scott en Dyer bleven nog wel bij elkaar als zeer succesvolle songwriters, zo waren zij o.a. verantwoordelijk voor hits van artiesten als Nicki French, Bad Boys Inc, Boyzone, Jon Otis, Bobby Rydell etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten