woensdag 22 februari 2017

Dave Mason

Baby… Please (It's Like You Never Left – 1973)

Dave Mason is een Britse gitarist die bekend is geworden als mede-oprichter van Traffic, naast Steve Winwood. Mason en Winwood leerden elkaar kennen in 1966 toen Mason road manager werd van de Spencer Davis Group, de band waar Winwood toetsenist was. Toen in 1967 Steve Winwood de Spencer Davis Group had verlaten om Traffic op te richten, vroeg hij aan Dave Mason en drummer Jim Capaldi om hem te volgen.
De tweede single van Traffic Hole in My Shoe werd geschreven door Mason en was de eerste grote hit. Nog voor de release van het debuutalbum had Mason de band echter al weer verlaten om als soloartiest verder te gaan.
Een paar maanden later keerde Mason weer even terug naar Traffic. Tijdens deze periode schreef hij het nummer Feelin' Alright? wat de eerste single van het tweede album was. Het werd geen hit, maar dit nummer zou voor eens en altijd hèt Dave Mason nummer worden nadat het gecoverd werd door Joe Cocker in 1969.

Nadat Mason in 1969 verhuisd was naar Los Angeles speelde hij bij Delaney & Bonnie & Friends en bracht hij zijn eerste soloalbum “Alone Together“ uit. Dit album werd een groot succes, maar Mason koos er toch voor om zich aan te sluiten bij een groep in plaats van zijn solo carrière verder uit te breiden. Zo speelde hij naast Eric Clapton in Derek and the Dominos en speelde hij samen met George Harrison en Cass Elliot. Maar ook keerde hij weer even terug naar Traffic om hier mee op tournee te gaan.Mason was ondertussen toch wel weer bezig om een tweede soloalbum te maken. Echter, problemen met de platenmaatschappij zorgden ervoor dat dit niet echt wilde vlotten. De platenmaatschappij bracht wel, zonder toestemming van Mason, het album “Headkeeper” uit in 1972 en “Dave Mason Is Alive!” in 1973.
Nadat hij een nieuwe platenmaatschappij had gevonden (Columbia Records) kon hij eindelijk zijn soloalbum uitbrengen waar hij al lange tijd aan had gewerkt. “It's Like You Never Left” werd op 29 oktober 1973 uitgebracht en Mason ging hierna weer flink toeren.
Na dit succes bracht hij bij Columbia Records nog diverse albums uit die stuk voor stuk zeer goed verkocht werden. Tot aan de jaren tachtig wist hij met elk album de gouden te bereiken. “Let It Flow” uit 1977 werd zelfs platina dankzij de single We Just Disagree.

Mason is nog steeds actief en treedt nog steeds op (o.a 16 februari in Zoetermeer, een van leukste zalen van Nederland). Hier is het nummer Baby… Please van het eerste Columbia album  “It's Like You Never Left“ te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten