zondag 15 januari 2017

Tyla Gang

Speedball Morning (Yachtless – 1978)

Enige tijd geleden nam ik van een bekende een stapel platen over. Een van deze platen was een album van Tyla Gang. De hoes kwam mij wel bekend voor, maar had geen idee wat voor muziek ik hier kon verwachten. Nadat ik de gehele partij een wasbeurt had gegeven heb ik dit album als eerste gedraaid en het viel absoluut niet tegen.

Tyla Gang is de band rondom zanger/gitarist Sean Tyla, ook wel de “Godfather of Boogie” genoemd.
Naast zijn bands Ducks Deluxe en Tyla Gang is hij ook bekend van zijn samenwerking met o.a. Joan Jett en The Ram Jam Band.
Bij de band Ducks Deluxe gaat misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar zij waren begin jaren zeventig de grondleggers van de zogenaamde Pub Rock stijl. Een band die veel bekender geworden is binnen dat circuit is bijvoorbeeld Dr. Feelgood.

Toen Ducks Deluxe gestopt was, richtte Sean Tyla in de herfst van 1975 samen met zijn broer Gary een nieuwe band op onder de naam Tyla Gang. De eerste opnames die band maakte stammen uit 1976. Deze werden enkel op single uitgebracht, de eerste op het legendarische Stiff Records label, de tweede bij het onbekende Skydog records.
Ondanks dat de band nog geen platencontract hadden vergaarde ze toch wel enige bekendheid en werden uitgenodigd om in 1977 twee maal een John Peel sessie op te nemen. Pas in 1978 brachten ze hun debuutalbum “Yachtless” uit bij het Beserkley label uit Californië. Het album werd goed ontvangen en kreeg prima recensies, maar was geen commercieel succes.


Een tweede album volgde een jaar later, evenals een nieuwe John Peel sessie. Maar omdat de Britse divisie van het Beserkley label failliet ging zat de band al weer snel zonder platenlabel. Kort daarna werd Tyla Gang in 1979 opgeheven.
Pas veel later, in 2010, werd Tyla Gang weer nieuw leven ingeblazen. De band ging weer touren en dook weer de studio in. Sindsdien zijn er weer een aantal albums uitgebracht, waaronder “Rewired” (2010) met daarop oude nog niet eerder uitgebrachte studio- en liveopnames en “Stereo Tactics” (2013) waarop nieuwe studio-opnames te horen zijn.

Hier is het nummer Speedball Morning van het debuutalbum “Yachtless” te horen. Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten