dinsdag 31 januari 2017

The Outsiders

Keep the Pain Inside (Close-Up - 1979)

De Britse new-wave band The Sound is een band die ik altijd al enorm gewaardeerd heb. Helaas heeft de band niet zo heel erg lang bestaan. Gelukkig hebben ze in deze periode wel een paar prachtige albums gemaakt waaronder een van de meest indrukwekkende live-albums allertijden (“In the Hothouse”).
Als je zo’n liefhebber bent van een bepaalde band, is het haast vanzelfsprekend dat je hier zoveel mogelijk van gaat verzamelen. Ik tenminste wel.
Van The Sound heb ik zo’n beetje alles wat ze uitgebracht hebben, tijd om dus eens wat verder te zoeken. Je komt dan vrij snel uit bij de band waar zanger/gitarist Adrian Borland in speelde voordat hij bij The Sound ging spelen. Deze band heette The Outsiders.

The Outsiders was een Britse punk-rock band die in 1975 opgericht werd in Wimbledon. Naast Adrian Borland bestond deze band uit basgitarist Bob Lawrence (later ook The Sound) en drummer Adrian James. Oorspronkelijk was de bandnaam Syndrome, maar werd in 1976 veranderd in The Outsiders, vernoemd naar een novel geschreven door Albert Camus.


De band bracht in mei 1977 hun debuutalbum uit, dit album was het eerste in eigen beheer uitgebrachte punk album in het Verenigd Koninkrijk. Het album werd door de media slechts matig ontvangen: "apple-cheeked Ade has a complexion that would turn a Devon milkmaid green with envy" volgens Julie Burchill of the New Musical Express.
Het tweede album “Close-up” uit 1979 werd beter ontvangen, maar kreeg nog steeds niet de waardering die het verdiende. Hier was al wel het typische geluid van The Sound in te ontdekken, al was het nog wel een echt punk-rock album.
NME was al wel wat positiever en beschreef de band als “a band with a future”. Hier zouden ze gelijk in krijgen, al zou het niet The Outsiders zijn maar The Sound. Lawrence en James verlieten de band na dit album en Borland richtte The Sound op.

Een originele persing van dit laatste album is moeilijk te vinden en duur. Ook de heruitgave van een paar jaar geleden is inmiddels een gezocht item. Het album is ook bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten