donderdag 26 januari 2017

Claire Hamill

You Take my Breath Away (The Meeting of the Waters – 2004)

Als je de vraag gesteld wordt welke vrouwelijke Britse singer-/songwriter er zowel in Wishbone Ash als bij Jon and Vangelis, Ray Davies , Steve Howe heeft gespeeld en supporting acts bij King Crimson, Procol Harum en Jethro Tull heeft verzorgd zul je hoogstwaarschijnlijk niet aan Claire Hamill denken. Ik tenminste niet. Toch is het zo.

Claire Hamill werd geboren in 1954 en bracht in 1971 op 17 jarige leeftijd haar debuutalbum “One House Left Standing” uit nog voor zij haar school had afgemaakt.
Ondanks haar jonge leeftijd klinkt ze hier veel volwassener dan haar leeftijd doet vermoeden. Ze wordt op dit album ook vaak (en volkomen terecht!) vergeleken met Joni Mitchell.
Vlak na de release van dit album ging ze op tournee met John Martyn. Twee jaar later had ze ook al het voorprogramma verzorgd bij Procol Harum en Jethro Tull tijdens hun tournee in de VS.
Na deze tournee nam ze haar tweede album “October” op in de Manor Studio, de studio van Richard Branson (Virgin) waar Mike Oldfield zijn Tubular Bells net had opgenomen. Om haar album te promoten ging ze samen met King Crimson op tournee.

Begin jaren tachtig kwam ze in contact met leden van Wishbone Ash. In eerste instantie werd ze als gast muzikant aangenomen voor de albums Just Testing (1980) en Number the Brave (1981), maar toen Wishbone Ash ging touren in 81/82 kreeg ze een vaste plek in de band.
Naast deze samenwerking met Wishbone Ash richtte in diezelfde periode ook nog een eigen band op (Transporter) waarmee ze slechts één single mee heeft gemaakt, werkte samen met Jon and Vangelis op het album “The Friends of Mr Cairo”, zong ze op het album “Life on the Wire” (1982) album van de Britse jazz/funk/fusion group Morrissey–Mullen en bracht ze drie New Age albums uit.

In 2004 bracht ze het album “The Lost & the Lovers” uit. Hierop staat het nummer You Take my Breath Away. Dit nummer werd later gecoverd door het bekende duo Tuck & Patti en uitgebracht op het on "Tears of Joy" album, maar trok ook de aandacht van Eva Cassidy. Haar versie is te beluisteren op het album “American Tune” wat in 2003, 7 jaar na haar dood werd uitgebracht.


Hamill’s zangkwaliteiten zijn absoluut uniek , het is haast niet voor te stellen dat  zij nooit echt doorgebroken is zoals de ‘groten der aarde’ . Te denken valt aan eerder genoemde Joni Mitchell, maar ook bijvoorbeeld Janis Ian.  Claire Hamill kan wat mij betreft hier zeker mee vergeleken worden.

Hier is het schitterende nummer You Take my Breath Away te horen. Het album “The Lost & the Lovers” waar dit nummer op staat is bij Spotify niet te vinden, maar gelukkig is het ook als bonusnummer toegevoegd aan “The Meeting of the Waters” . En dit album is wel bij Spotify te beluisteren. Maar vergeet niet ook zeker eens te luisteren naar haar debuutalbum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten