zaterdag 21 januari 2017

Catherine Russell

Bring it Back (Bring it Back – 2014)

Het spreekwoord “met de paplepel ingegoten” lijkt alsof het voor zangers Catherine Russell is geschreven. Luis Russell, haar vader, was jarenlang bandleider en arrangeur in de band van Louis Armstrong en haar moeder Carline Ray was in de jaren 40 een bekende jazz zangeres/bassist in de vrouwenbigband International Sweethearts of Rhythm.

Tot het jaar 2006 had nog bijna niemend van Catherine Russell terwijl ze toch een redelijk gevuld cv had.
Jarenlang zong ze als achtergrondzangeres bij tal van bekende artiesten zoals Paul Simon, David Bowie, Steely Dan, Cyndi Lauper, Jackson Browne, Rosanne Cash, Joan Osborne en Madonna. Nadat Bowie backstage in elkaar zakte tijdens de Reality tour in 2004 en deze tour vroegtijdig afgebroken werd, besloot Russell dat ze een solo-carrière wilde gaan opbouwen.
Omdat haar roots vanzelfsprekend in jazz en blues lagen, haar muzikale voorbeelden Bessie Smith, Ruth Brown, en Etta James waren (maar ook Beatles, Bob Dylan, Nancy Wilson) en dat ze ondertussen ook ruime ervaring opgedaan had binnen het jazz/blues circuit was het haast vanzelfsprekend dat ze jazz en blues ging zingen.

Op haar debuutalbum “CAT” uit 2006 vertolkt ze jazz en blues standards in een jaren 40-50 bigband stijl met een duidelijke knipoog naar Louis Armstrong, maar laat ze ook duidelijk een eigen stijl horen waar de professionaliteit vanaf spat.
Op al haar albums die hierna zouden volgen houd ze vast aan deze stijl, met het album “Strictly Romancin’” uit 2012 als hoogtepunt. Op “Bring it Back”, het album wat daarop volgde, is deels een homage aan haar vader. Hierop covert ze hoofdzakelijk nummers uit de jaren 30, de beginjaren van de zg. ‘Swing Jazz’ periode, met af en toe een uitstapje naar rhythm & blues. Haar vader eert ze met de nummers I’m Shooting High, Public Melody Number One en Lucille wat het eerste nummer was wat haar vader opgenomen had.


Catherine Russell laat op al haar platen goed horen dat ze beslist niet uit het eerste de beste jazz nest komt, maar dat ze een zeer gedegen muzikale bagage van haar ouders heeft meegekregen. Het resultaat is te horen, platen als die van Catherine Russell worden nog maar zelden gemaakt.

Hier is het nummer Bring it Back te horen, het eerste nummer van het album “Bring it Back”. Bij Spotify is het hele album te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten