dinsdag 27 december 2016

Imany

The Shape of a Broken Heart (The Shape of a Broken Heart – 2011)

Op de TV zender Djazz TV zijn regelmatig mooie en interessante live optredens te zien. Djazz TV zend niet alleen pure jazz uit, maar ook allerlei aanverwanten. Een beetje in dezelfde stijl als de programmering van North Sea Jazz.

Een paar maanden geleden zonden ze meerdere malen een optreden uit van een Frans/Afrikaanse zangeres met een opvallend lage stem.
De muziek was zeker niet pure jazz, eerder een mengeling van folk, blues en soul met wat raakvlakken met jazz. Dit optreden heb ik meerdere malen zitten kijken/luisteren. Er was schijnbaar iets in de muziek wat mij raakte.
De zangeres bleek Imany te zijn, een Franse zangeres van Comorese afkomst (eilandengroep ten oosten van Madagaskar). Op 17 jarige leeftijd verhuisde ze naar New York nadat ze via een modellenbureau een contract voor drie maanden bij Calvin Klein had getekend. Uiteindelijk werden deze drie maanden zeven jaar.

In de periode dat Imany in New York verbleef luisterde ze veel naar de muziek van Lauryn Hill, Nina Simone en Tracy Chapman, en dan met name het nummer Talkin' bout a Revolution. Ook begon ze met zangles en het schrijven van teksten. Haar carrière als fotomodel zag ze niet meer zitten en ze besloot terug te keren naar Frankrijk om daar een carrière als zangeres op te bouwen onder de (Arabische) artiestennaam Imany.
Ze kwam in aanraking de Franse producent Malik Ndiaye die haar graag wilde helpen met haar carrière . Echter, Imany weigerde commerciële R&B te gaan zingen en stond erop haar favoriete muziek, soul, folk en blues,  te gaan spelen.


In 2010 bracht ze haar eerste EP uit, een jaar later kwam haar debuutalbum “The Shape of a Broken Heart” uit. Op dit album staan uiteraard een aantal nummers die ook te zien waren bij het optreden wat uitgezonden werd door Djazz TV. Maar toch… er mistte iets.  Ondanks dat het een prima album is met verbazend  sterke songs mis ik een beetje de spontaniteit van het live-optreden.

Het debuutalbum is bij Spotify te vinden. Ook haar nieuwste album wat dit jaar is uitgebracht en haar eerder uitgebrachte EP’s.
Van het album “The Shape of a Broken Heart” is hier het titelnummer te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten