zondag 18 december 2016

Georgia Satellites

Keep Your Hands to Yourself (Georgia Satellites - 1986)

Degene die al wat langer deze blog lezen weten dat ik graag naar Southern Rock luister. Deze typisch Amerikaanse muziekstijl komt eigenlijk alleen voor in het zuid-oosten van de Verenigde Staten, globaal van Oklahoma t/m North & South Carolina. Natuurlijk zijn er tal van bands buiten dit gebied die ook Southern Rock spelen, maar de roots van deze muziekstijl liggen toch echt wel in dit gebied.

Een van de staten die daar precies in ligt is Georgia.
En waarom zou je je band dan niet vernoemen naar deze staat? De Georgia Satellites komen daar dus duidelijk voor uit. Oorspronkelijk was de naam van de band Keith and the Satellites, vernoemd naar de bassist Keith Christopher, maar toen deze de band had verlaten werd de naam veranderd naar Georgia Satellites. Maar niet alleen de bassist werd vervangen, ook had de band een nieuwe drummer en werd Dan Baird de lead-zanger.
Onder leiding van producer Jeff Glixman (Paul Stanley, Kansas, Gary Moore, Yngwie Malmsteen en Black Sabbath) werd een demo opgenomen. Maar helaas viel de band in de zomer van 1984 uit elkaar.


Ondanks dat de band niet meer bestond nam hun Britse manager Kevin Jennings de demo mee naar een klein platenlabel gevestigd in Yorkshire. Deze zagen er wel brood in en brachten de demo uit op vinyl in 1985. De pers reageerde hier zeer positief op en de band werd hierdoor min of meer gedwongen om weer bij elkaar te komen.
Dankzij dit succes werd er een contract getekend bij Elektra Records en onder leiding van producer Jeff Glixman die verantwoordelijk was geweest voor de demo-opnames werd het debuutalbum opgenomen. Op dit album staat hun grootste hit Keep Your Hands to Yourself. Dit nummer bereikte in de VS de 2e plaats in de Billboard Hot 100 (op nummer 1 stond Bon Jovi's Livin' on a Prayer). Ook bij MTV werd de videoclip van het nummer veelvuldig vertoond.

Dan Baird verliet in 1990 de Georgia Satellites om een solocarrière op te starten (I love you period, 1992) en de band werd voor de tweede maal ontbonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten