donderdag 22 december 2016

Au Pairs

It’s Obvous (Playing with a Different Sex – 1981)

In de jaren tachtig hield ik met name van hardrock. Ooit begon dat met Kiss en Deep Purple, niet veel later kwamen daar bands als Iron Maiden, Saxon en nog vele anderen bij. Als je als “echte” hardrocker daarnaast ook nog van andere soorten muziek hield, hoorde je er eigenlijk niet helemaal bij. Nou ja, dan hoorde ik er maar niet bij. Ik was dus een van diegene die naast hardrock ook nog van andere muzieksoorten hield.
Zo was ik altijd (en nog steeds) zeer geïnteresseerd in wat onbekende, obscure bandjes. Vaak kwamen die uit de  punk en/of new-wave hoek.

Een van de bands die ik altijd heel intrigerend heb gevonden is Au Pairs, een duidelijk door Gang of Four beïnvloedde Britse new-wave band uit Birmingham die vijf jaar bestaan heeft (1978-1983) en slechts twee albums en drie singles heeft uitgebracht.

Het eerste album ‘Playing with a Different Sex’ uit 1981 is een ware klassieker waar veel nummers op staan met flinke sarcastische teksten. Voorbeelden hiervan zijn de nummers It's Obvious en We're So Cool, ook verwijzend naar de sexuele voorkeur van bandleider Lesley Woods die een uitgesproken lesbienne en feministe is. Politieke onderwerpen zoals het martelen en verkrachten van vrouwelijke gevangen in de Noord-Ierse plaats Armagh werden ook niet geschuwd. Wat ze overigens niet in dank werd afgenomen door de Britse regering…


Het tweede album ‘Sense and Sensuality’ uit 1982 was wat experimenteler qua stijlen. Zo waren er invloeden van jazz, soul, funk en zelfs disco te horen. De band liet duidelijk horen dat zij muzikaal gezien veel meer in hun mars hadden, maar helaas werd dit door de fans niet zo begrepen. Het album werd ook veel minder verkocht dan het legendarische debuut.

In 1983 werd de band opgeheven. Woods richtte eind jaren tachtig nog de band “the Darlings” op, een band die alleen uit vrouwen bestond, maar verliet vrij snel daarna de muziekbusiness en werd advocaat.
Hier is het nummer It’s obvious te horen, een van de drie singles die ook op het debuutalbum te vinden is. Beide albums zijn bij Spotify te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten