zaterdag 26 november 2016

The James Gang

Take A Look Around (Yer' Album – 1969)

Gitarist Joe Walsh staat bekend als een van de muzikanten die een grote rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van het legendarische Hotel California van de Eagles. Maar voordat Walsh in 1976 bij de Eagles begon, had hij al een uitgebreid en indrukwekkend cv opgebouwd.

Naast een succesvolle solocarrière was The James Gang een van de bands waar hij jarenlang de rol van leadgitarist op zich had genomen.
The James Gang was een band die in 1966 opgericht was door drummer Jim Fox. Enige gitarist was op dat moment schoolmaatje Ronnie Silverman, een lead-gitarist moest nog gezocht worden. Hiervoor hadden 25 kandidaten auditie gedaan, uiteindelijk werd gekozen voor Greg Grandillo, maar die werd al snel vervangen door Dennis Chandler. Maar ook Chandler werd na korte tijd vervangen. De nieuwe leadgitarist werd John "Mouse" Michalski.

Later dat jaar (jawel, we zitten nog steeds in 1966, het jaar waarin de band opgericht werd) werd Fox gevraagd om in een rhythm and blues orkest te komen spelen. Aanvankelijk bedankte Fox voor deze rol, maar nadat hij de plaatselijke gitaarheld legend Glen Schwartz hoorde spelen in het orkest besloot Fox toch mee te spelen.
Fox was zwaar onder de indruk en nodigde Schwartz uit om bij The James Gang te komen spelen. Michalski besloot hierop meteen om The James Gang te verlaten… Maar ook Ronnie Silverman verliet de band, hij besloot het leger in te gaan. Zijn plek werd ingenomen door gitarist Bill Jeric.
Rond kerst 1967 besloot ook Schwartz de band de verlaten, hij verhuisde naar California en richtte Pacific Gas & Electric op.


Slechts enkele dagen later, net na nieuwjaar, klopte een goede vriend van Schwartz op de deur van Fox’ huis en vroeg of hij auditie kon doen en de plek van Schwartz in te nemen. De auditie verliep uitstekend en een nieuwe lead-gitarist die luisterde naar de naam Joe Walsh was gevonden.
Na een aantal maanden verliet Jeric de band, hij had nog andere verplichtingen (High School). Hij werd al snel opgevolgd door mede-oprichter Ronnie Silverman die ontslagen was uit het leger.
Later dat jaar tekende de band een contract bij ABC records en namen ze begin 1969 hun debuutalbum op. Dit album (“Yer Album”) verscheen in maart 1969. Walsh bleef tot december de lead-gitarist van band en is op de eerste drie albums van The James Gang.

Hier is het nummer Take A Look Around van Yer' Album te beluisteren. Een nummer wat ook geschreven is door Joe Walsh. Helaas is dit album niet op Spotify te vinden.

1 opmerking: