zondag 20 november 2016

Robin Nolan

(Gypsy Blue – 2013)

Een paar maanden gelden zag ik bij een aflevering van VPRO’s Vrije Geluiden een mooi optreden van Kim Hoorweg samen met een voor mij onbekende gitarist. Dit bleek de Robin Nolan te zijn.
Nolan is een Britse gitarist die zich de gypsy stijl van Django Reinhardt geheel eigen heeft gemaakt, en hieraan een eigen stijl aan toevoegt.
Van zijn vader leerde hij op jonge leeftijd gitaar spelen.
Dit waren voornamelijk nummers van Hank Williams en The Shadows, maar ook de basis van jazz muziek.
Maar zoals bij vele tienerjongens raakte ook Nolan geïnteresseerd in Heavy Metal. Maar toen hij in 1991 het jaarlijkse Django Reinhardt Festival in Samois-Sur-Seine bezocht sloeg de vonk over naar de gypsy-jazz. Hij had al wel eerder oude opnames van Django Reinhardt gehoord, maar ondanks dat hij behoorlijk van onder de indruk was, had hij zich hier nog nooit verder in verdiept.

Eenmaal terug in Londen maakte hij zich deze muziekstijl eigen en richtte een gypsy-trio op. Helaas wilde het in Londen niet zo lukken. De muziek leende zich uitstekend voor (spontane) optredens midden op straat maar daar werd hij vaak weggestuurd door de politie vanwege allerlei bureaucratische regeltjes.
Het trio besloot om te vertrekken naar Amsterdam en begon daar te spelen op Leidseplein. Hierdoor leerden ze ook heel veel mensen kennen, waaronder de vroegere tuinman van George Harrison. Deze introduceerde het trio bij zijn oude baas wat leidde tot een optreden bij George Harrison thuis.


Naast het verzorgen van optredens, geeft Nolan ook Gypsy gitaarles. Dat ontstond toen hij zijn broer deze stijl aanleerde zodat deze de begeleidende partij kon spelen. Dit resulteerde uiteindelijk in de uitgave van Gypsy Jazz Songbook volume 1. Later zouden er nog meer delen volgen waarin hij zijn passie probeert over te brengen naar nieuwe, jonge gitaristen.

Hier is  de opname te zien van het programma VPRO’s Vrije Geluiden, waarbij Nolan de Nederlandse jazz zangeres Kim Hoorweg begeleid bij het nummer Si Tu vois ma mère.
Bij Spotify is het mooie album “Gypsy Blue” te horen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten