zondag 16 oktober 2016

Soley

I’ll Drown (We Sink – 2011)

Lang geleden dat ik weer iets schreef over Scandinavische muziek. En dat terwijl er zoveel mooie muziek vandaan komt. Met name Noorwegen en IJsland zijn wat mij betreft de twee koplopers met ieder zijn eigen herkenbare geluid.
Soley bijvoorbeeld komt uit IJsland. En dat is te horen. Met haar delicate pianoklanken en sfeervolle zang waan je je midden in dit afgelegen eiland. Sóley Stefánsdóttir is een multi-instrumentaliste, zangeres en componiste.
In 2011 bracht ze haar debuutalbum “We Sink” uit, een prachtig album waar voornamelijk sfeervolle, minimalistische nummers staan. Verwacht geen nummers waar een voltallige band te horen is. Dit zijn delicate en soms uiterst breekbare nummers waar Soley zichzelf begeleid of laat begeleiden, maar beslist niet meer dan noodzakelijk. Soley omschrijft haar muziek zelf als dromerig en surrealistisch waarbij ze zich volledig in een eigen gecreëerde wereld begeeft.


In 2014 bracht Soley de EP “Krómantík” uit, een kort album waarop enkel filmische pianonummers te vinden zijn. Perfect om ’s avonds, op een koude, regenachtige herfstdag te draaien.
Een klein jaar later bracht Soley haar tweede album “Ask the Deep” uit. Dit album ligt weer meer in het verlengde van haar debuutalbum. Op dit album wordt wel meer gebruik gemaakt van elektronica, de nummers zijn minder minimalistisch. De muziek van Soley is duidelijk gegroeid, misschien zelfs volwassener geworden. Maar dan wel zonder het breekbare van het ongelofelijk mooie debuut kwijt te raken.
Uiteraard is hier een nummer van haar debuutalbum te horen.
Bij Spotify is naast dit album, alles wat ze tot nu toe heeft uitgebracht te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten