donderdag 6 oktober 2016

Beth Orton

Candles (Sugaring Season – 2012)

Namen voor muziekstijlen zijn er ten overvloede, maar een van de meest vreemde vind ik toch wel degene waar de muziek van Beth Orton mee omschreven wordt: folktronica. Echter, wanneer je de carrière van Orton vanaf het begin al gevolgd hebt is deze omschrijving wel te begrijpen.
Haar (elektronische) muzikale carrière begon omstreeks 1992 toen ze William Orbit ontmoette.
Door deze platenbaas, ambient-, dance- & pop componist en producer was, werd ze overgehaald om op enkele tracks mee te zingen die door hem geproduceerd waren. Nadat ze op nog meer projecten van Orbit meegezongen had, werd ze ook gevraagd door de Chemical Brothers om te zingen op hun debuutalbum.

In 1996 brak ze als soloartiest door met haar album “Trailer park”. Hiermee was de term folktronica geboren. Het album werd tweemaal genomineerd voor de Brit Awards. Haar tweede album “Central Reservation” (1999) was een logisch vervolg op de voorganger. Op dit album werkte ze samen met Terry Callier (The Blow Monkeys) en Ben Watt (Everything But The Girl) en leverde haar Brit Award op voor beste vrouwelijke artiest.
Tot 2003 nam ze nog diverse albums op onder haar eigen naam, maar werkte ze ook weer samen met William Orbit, Chemical Brothers en Massive Attack.


2012 Was het jaar dat het album “Sugaring Season” werd uitgebracht. Orton had inmiddels afscheid genomen van de folktronica en richtte zich veel meer op folkrock. Wat overigens niet wil zeggen dat er niet meer samengewerkt werd met de Chemical Brothers, Tom Rowlands heeft op “Sugaring Season” een bijdrage geleverd aan het nummer Call Me the Breeze. Een groot verschil met haar eerste albums is er overigens niet, op “Sugaring Season” klinkt het allemaal wat volwassener en een stuk opgewekter. Er zijn (jazzy) invloeden van Joni Mitchell te vinden, maar ook zeker mooie popsongs in de stijl van bijvoorbeeld Heather Nova.

Een van de hoogtepunten op dit album is het nummer Candles en is ook hier te horen.
Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten