dinsdag 20 september 2016

Vardis

If I Were King (100 MPH -1980)

Een jaar of 25-30 geleden, ergens aan het einde van mijn tienerjaren en iets later, was ik behoorlijk fan van allerlei heavy metal bands. Dit was in de tijd dat bands als Iron Maiden, Saxon, Raven en Metallica net een beetje bekend werden. We hebben het hier over half/eind jaren 80. Natuurlijk was elke nieuwe plaat van deze grote jongens weer mooier, harder, maar vooral ook sneller dan zijn voorganger.
Maar mijn absolute favoriete plaat was 100 MPH van het Britse trio Vardis.

Halverwege jaren 80 was ook de periode dat er een nieuwe stroming heavy metal bands opgericht werden. Deze stroming staat bekend als “the new wave of British heavy metal scene”. Wat deze stijl precies was laat zich het makkelijkst omschrijven als de hardrock/heavy metal bands die ontstaan zijn in Engeland, na de punkperiode.


Vardis behoorde dus absoluut hierbij en was ook zeer invloedrijk. Vardis werd opgericht in 1978 door gitarist/zanger Steve Zodiac en speelden een zeer energieke mengeling van good-old no-nonsens hardrock en boogierock met af en toen een vleugje glamrock. Hiermee wisten ze een enorme live reputatie op te bouwen.
In 1980 brachten ze hun debuutalbum uit. Dit album bestond uitsluitend uit live opnames. Dit bleek een hele slimme zet. Mede dankzij dit album werden ze uitgenodigd voor het ‘Heavy Metal Holocaust’ festival in augustus 1981 waar ze naast Motörhead, Ozzy Osbourne en Triumph voor 30.000 heavy metal fans stonden. Dit festival vestigde overigens ook nog een record… er was een PA aanwezig met een vermogen van meer dan 100.000 Watt.

Ik heb Vardis nooit live gezien, maar het album 100 MPH is inmiddels wel grijs gedraaid. Van dit album is hier het nummer If I Were King. Op Spotify is het helaas niet te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten