zondag 25 september 2016

Ray LaMontagne

Drive-in Movies (Supernova – 2013)

Een week of wat geleden kwam ik Supernova van Ray LaMontagne op vinyl tegen in de uitverkoopbakken van een platenzaak. Aangezien dit de enige ontbrekende van LaMontagne was in mijn verzameling heb ik ‘m uiteraard meteen gekocht. Op zich wel vreemd dat deze nog ontbrak, het is naar mijn mening een van de mooiste platen die hij heeft uitgebracht.

Deze singer-/songwriter heeft een stem die enigszins doet denken aan o.a. Tim Buckley, maar dan wat rauwer en moderner.
Na het horen van het Stephen Stills nummer Tree Top Flyer besloot hij zelf ook muziek te gaan maken en hier zijn brood mee te gaan verdienen. Halverwege 1999 had hij een demotape klaar die hji opstuurde naar Chrysalis Records. Dit leverde vrijwel meteen een contract op en resulteerde in LaMontagne's debuut album “Trouble”. Het indrukwekkende album werd opgepikt door RCA en in 2004 uitgebracht. De opvolger “Til the Sun Turns Black” verscheen in viel op door de aanwezigheid van strijkers en blazers.


LaMontagne’s grootste klapper werd uitgebracht in 2012. Dit vierde album (“God Willin' & the Creek Don't Rise”) was het eerste album wat niet geproduceerd was door Ethan Johns en waar zijn begeleidingsband apart vernoemd werd (the Pariah Dogs). Het album stond wekenlang hoog op de hitlijsten en LaMontagne wist er een Grammy mee te verdienen.

Een jaar na dit meesterwerk werd de opvolger “Supernova” uitgebracht. Ook dit album werd goed ontvangen, het stond op nummer 1 in Billboard's Top Rock Albums en nummer 3 in de Billboard Top 200.
Hier is het nummer Drive-in Movies te horen van zijn album Supernova. Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten