zaterdag 10 september 2016

Lee Harvey Osmond

Loser Without Your Love (Beautiful Scars – 2015)

De naam Lee Harvey Osmond doet vermoeden dat we hier te maken hebben met één person, met de naam “Lee Harvey Osmond”. Echter, dit is de naam van een psychedelisch folk project uit Canada van muzikant Tom Wilson.
Het eerste album van Lee Harvey Osmond “A Quiet Evil”, werd uitgebracht in 2009. Hierop werd Wilson o.a. bijgestaan door Michael Timmins en Margot Timmins van de Cowboy Junkies, singer-songwriter Oh Susanna en Astrid Young (halfzus van Neil).
Het album werd goed ontvangen, maar bleef helaas onopgemerkt, maar ontving hiervoor toch in 2010 de Polaris Music Prize.
In 2013 verscheen de lang verwachte opvolger. Dit album is in tegenstelling tot het debuutalbum, veel meer meer een bandalbum. Op het debuutalbum was Wilson nog op zoek naar een eigen geluid, op “Folk Singer” heeft hij dit duidelijk gevonden. Qua stijl zijn invloeden te herkennen van Tom Waits (Break Your Baby), JJ Cale (Devils’s Load) maar ook af en toe een beetje psychedelica van bijvoorbeeld The Doors. Maar ook dit album bleef enigszins onopgemerkt.


 Op het derde album “Beautiful Scars“ wat vorig jaar verscheen wordt deze lijn nog verder voortgezet. Ook dit album wordt geproduceerd door Michael Timmins die wederom voor de techniek en een schitterend transparant geluid zorgt. De invloeden van Waits (b.v. Blue Moon Drive) zijn, net zoals op zijn voorganger, hier ook weer aanwezig.

Lee Harvey Osmond kan zich met gemak meten met stijlgenoten Walkabouts en Tindersticks. Wat dat betreft kan LHO met gemak neergezet worden op de bekende grote festivals. Maar als het aan mij ligt… laat deze band a.u.b. in kleine, gruizige clubs spelen. Absolute topklasse!

Hier is het nummer Loser Without Your Love te horen van het album Beautiful Scars uit 2015. Het complete album vind je bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten