zondag 4 september 2016

Betty Padgett

Sugar Daddy (Betty Padgett - 1975)

Af en toe kom je via via prachtige pareltjes tegen. Betty Padgett met haar titelloze album uit 2009 is er bijvoorbeeld zo een.
Deze uit Zuid-Florida afkomstige R&B zangeres is al tientallen jaren actief maar altijd onder de radar gebleven. Tenminste, als je het bekijkt vanuit het aantal opnames dat er in haar loopbaan gemaakt zijn. Betty Padgett heeft altijd op het podium gestaan, maar nauwelijks platen gemaakt.

Zoals zoveel zangeressen uit de Verenigde Staten, volgde ook Padgett het pad van kerkkoor naar concertpodium. In Florida ontdekte ze funkmuziek en richtte begin 1970 haar eigen groep, Betty & the Q’s op. In 1971 startte haar samenwerking met Joey Gilmore & the T.C.B. Express, een samenwerking die 17 jaar zou duren.
Na een optreden in haar geboortestad in 1974 werd ze benaderd door de lokale soul legende Milton Wright die haar zou helpen om een solocarrière op te zetten. Deze samenwerking bestond uit het schrijven en arrangeren van nummers voor haar debuutalbum. Dit album stond vol met uptempo funk, reggae- en soulnummers, maar het hoogtepunt was toch de grote hit Sugar Daddy. Op het album opgedeeld in Pt. 1 en Pt.2, op de 12” samengevoegd tot één nummer. Voor de promotie werd het nummer gebruikt in een Pepsi reclame.Ondanks deze hit werd het album geen groot succes. Padgett zocht het (regionale) podium weer op en deelde deze met Gwen McRae, Joe Tex, Denise LaSalle, en Bobby Bland.
Padgett bracht nog wel albums uit in 1981, 1998, 2004 en 2006, maar hier werd weinig aandacht aan besteed en zijn buiten de Verenigde Staten nauwelijks bekend.

In 2009 besloot het platenlabel Luv N' Haight haar eerste titelloze album uit 1975 opnieuw uit te brengen nadat een DJ uit Los Angelos het nummer Sugar Daddy opnieuw ontdekt had bij een platenbeurs.
Dankzij deze DJ wordt dit heerlijke funk/soul album weer onder de aandacht gebracht.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten