zondag 10 april 2016

Secret Oyster

Black Mist (Sea Son – 1974)

Enige tijd geleden heb ik een begin gemaakt om zo nu en dan eens wat te schrijven over wat onbekendere, soms ook vergeten, symfonische (en aanverwante stijlen) rockbands. Secret Oyster is daar weer een mooi voorbeeld van.
Secret Oyster was een Deens fusion band die was ontstaan uit de symfonische rockband Burning Red Ivanhoe, bluesrock band Hurdy Gurdy en Coronarias Dans in 1972.
De bandnaam was een nummer van het tweede album van BRI en bedacht door voormalig BRI-lid Karsten Vogel.
Secret Oyster was flink beïnvloed door o.a. Mahavishnu Orchestra, Herbie Hancock en Miles Davis. Dit zorgde ervoor dat de band ook niet ‘straight-forward’ symfonische rock speelt zoals bijvoorbeeld tijdgenoten ELP en Genesis, maar een meer een combinatie van fusion/psychedelica/symfonische rock etc. Een soort “Soft Machine meets (early) Pink Floyd”.

Gedurende het relatief korte bestaan van de band heeft Secret Oyster vier albums uitgebracht en waren ze gedurende hun bestaan de best verkopende Deense band. Naast hun eigen albums schreven ze ook muziek voor een balletvoorstelling en speelden ze in 1975 in het voorprogramma van Captain Beefheart.


Alle albums van Secet Oyster zijn een aantal jaren geleden opnieuw uitgebracht door het label Laser’s Edge. Dit was meteen voor een aantal oorspronkelijke leden ook de aanleiding om weer bij elkaar te komen en te gaan toeren in Denemarken en de Verenigde Staten. Uit deze periode stamt ook het schitterende live-album “Live in the USA 2007".

Van het tweede album “Sea Son” uit 1974 is hier het nummer Black Mist te horen. Bij Spotify zijn alle albums van deze legendarische band te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten