zondag 17 april 2016

Piccadilly Line

Emily Small (The Huge World of Emily Small – 1968)

Een tijd geleden kreeg ik via Spotify een nummer te horen van het album “The Huge World of Emily Small” van de band Picadilly Line. Op basis van wat ik bij Spotify luister zou ik dit dus ook mooi vinden. Mijn eerste indruk was dat ik het nogal Beatlesque vond lijken, maar dan met wat meer psychedelica à la vroege Pink Floyd erin verwerkt. Dat maakte het meteen voor mij een stuk aangenamer om naar te luisteren…

Picadilly Line was een Britse band die opgericht werd door toetsenist/zanger Rod Edwards en gitarist/zanger Roger Hand. Onder deze bandnaam bracht de band slechts één album uit, het in 1968 uitgebrachte “The Huge World of Emily Small”. De band was buiten Engeland niet bekend, enkel binnen de landelijke ‘psychedelic-scene’ redelijk populair. Het album ademt de sfeer van de psychedelische songs van Sgt. Pepper uit, met hints naar de Hollies, Kaleidoscoop, Donovan en, zoals al eerder genoemd, een vroege Pink Floyd.


Een jaar na de release nam George Martin, die net het produceren van The Beatles' White Album achter de rug had, contact op met de band om samen met hem een album op te nemen. Deze titelloze opvolger werd onder de bandnaam ‘Edwards, Hand’ uitgebracht. De muziek van zowel Picadilly Line als ´Edwards, Hand´ werd door muziekcritici omschreven als “uitzonderlijk goed” en werd vergeleken met de betere werken van o.a. Kaleidoscope en Fairfield Parlour.

Jarenlang is het album moeilijk te vinden geweest, maar onlangs werd een geremasterde versie op CD uitgebracht. Op het moment van schrijven is ook aangekondigd dat hij binnenkort op vinyl verschijnt.
Van het album “The Huge World of Emily Small” is hier het nummer Emily Small. Het complete album (en ook het album van ‘Edwards, Hand’) is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten