zaterdag 16 april 2016

Esther Phillips

Higher & Higher (Capricorn Princess – 1976)

Esther Phillips is een van die geweldige Amerikaanse blues/soul zangeressen die helaas veel te vroeg overleden is. Zoals zovelen in die die
tijd begon haar zangcarrière in de kerk. Haar zus moedigde haar in 1949 aan om deel te nemen aan een talentenjacht in de lokale bluesclub van
Johnny Otis. Na eerst getwijfeld te hebben nam ze hier toch deel aan... en won.
Otis was enorm onder de indruk en wist haar over te halen om deel te nemen aan de ‘California Rhythm and Blues Caravan’ waarmee ze op 14 jarige leeftijd ging toeren door het land onder de artiestennaam ‘Little Esther Phillips’.

Onder de hoede van Otis nam ze een jaar later een aantal platen op voor Savoy Records waaronder haar eerste hit Double Crossing Blues en Mistrusting Blues (duet met Mel Walker) wat haar eerste nummer 1 hit was. In datzelfde jaar tekende ze bij Federal Records en verliet ze Otis. Achteraf bleek dit niet zo’n slimme zet.
Vanaf het moment dat ze getekend had wist ze op het nummer Ring-a-Ding-Doo uit 1952 na geen hits meer te scoren. Maar niet alleen lag de oorzaak in het ontbreken van Otis, maar ook haar drugsgebruik was een oorzaak hiervan. In 1954 nam ze afscheid van de muziekbusiness en keerde ze terug naar haar vader om daar af te kicken.

Haar eerste comeback periode begon in 1962. Ze richtte zich op countrymuziek en scoorde met het nummer Release Me een nummer 1 hit. Hierdoor raakten de platenmaatschappijen weer in haar geïnteresseerd en na nog een paar kleine hitjes wist ze een deal te sluiten bij Atlantic Records.
Bij deze maatschappij nam ze o.a. het nummer And I Love Him op, een cover van de Beatles. De Beatles waren dermate onder de indruk dat zij Phillips naar Engeland lieten komen voor een aantal optredens.


Ook deze comeback kwam tot een einde toen ze geen hits meer scoorde met het gevolg dat ze weer aan de drugs raakte. Na enige tijd in een afkickcentrum te hebben doorgebracht, pakte ze de draad in 1972 weer op en tekende een contract bij Kudu Records. In 1975 bracht ze bij dit label het album “Release Me” uit waarop haar grootste hitsucces Release Me en een cover van Dinah Washington's “What a Diff'rence a Day Makes” stond. Op dit album deden o.a. Joe Beck (gitaar), Michael Brecker (tenor-sax), David Sanborn (alt-sax), Randy Brecker (trompet) en Steve Khan (gitaar) mee.

In 1984 overleed Phillips op 48 jarige leeftijd aan de gevolgen van lever en nierfalen. De oorzaak hiervan was haar (overmatige) drugsgebruik. Haar begrafenis werd geleid door Johnny Otis.
Het nummer wat hier te horen is, is Higher & Higher van haar album “Capricorn Princess” uit 1976. Dit is een ietwat vergeten en ondergewaardeerd album en tevens laatste voor het Kudu label. Op dit album zijn o.a. ook weer Michael en Randy Brecker te horen.
Op Spotify is dit album helaas niet te vinden, maar vele andere albums wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten