zaterdag 2 april 2016

Chris Isaak

Fade Away (Chris Isaak – 1986)

Een van de eerste cd’s die ik kocht is het titelloze album van Chris Isaak uit 1986. Dankzij het nummer Blue Hotel is dit het meest succesvolle en daarmee ook het bekendste album van hem. Toen het album net uit kwam was het een van mijn meest gedraaide albums. Onlangs verscheen er weer een nieuw album, maar ondanks dat het wederom een verschrikkelijk goed album is, mist het de magie van het ‘Blue Hotel’ album.

Toen in 1986 Blue Hotel uitgebracht werd was het vaak, heel vaak op de radio te horen. Wat natuurlijk meteen opviel was het fraaie stemgeluid van Chris Isaak. Alsof Roy Orbison uit z’n graf was opgestaan. Maar toch was dat niet de reden waarom dat juist dit nummer/album zo’n enorme klassieker is geworden. Het geluid en de sfeer van het album werd namelijk hoofdzakelijk bepaald door het gitaargeluid van de leadgitarist van Isaaks’ begeleidingsband Silvertone: James Calvin Wilsey.

Wilsey speelde op een klassieke ’62 Fender Stratocaster. Oorspronkelijk was Wilsey bassist bij een punkband, maar dankzij zijn voorliefde voor rockabilly kwam hij in contact met Isaak. Begin jaren tachtig werkten zij samen aan het geluid wat later zo bepalend zou zijn voor Isaak’s carrière, en dan met name in zijn beginperiode.
Wilsey kon als geen ander het kenmerkende geluid van de Statocaster subtiel combineren met enkel wat reverb en tremolo-effecten. De hoofdrol was er voor Isaak, maar met dit gitaargeluid werd er precies de juiste ‘50’s sfeer neergezet.


In 1995 scheidden de wegen van Isaak en Wilsey. De platen die hierna verschenen moesten het vooral hebben van de stem van Isaak maar misten de sfeer van de vier voorgaande albums.  
Van het titeloze , tweede album is hier het veel minder bekende nummer Fade Away te horen , een nummer waar  de gitaar van Wilsey goed te horen is en volledig tot zijn recht komt.
Maar het maakt eigenlijk niet uit welk nummer je beluisterd van dit album. In elk nummer laat Wilsey zijn kunsten horen. Zelfs in de (net iets te...) zoete ballads.

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten