zaterdag 23 april 2016

Black Sugar

Viajecito (Black Sugar – 1971)

Van bands zoals Tower of Power, Blood Sweat and Tears, Chicago en de Britse band If wordt ik altijd heel vrolijk. Lekker jaren zeventig sfeertje waarbij blazers een hoofdrol in spelen en veelal goede composities. Bij het luisteren van een album van de band Black Sugar viel mij op dat deze ook perfect in het rijtje van bovenstaande bands past,met het verschil dat Black Sugar er ook nog een flinke dosis Latin Funk in verwerkt. Hierdoor klinkt het of en toe zelfs een beetje Santana-achtig.
De Latin/Funk invloeden zijn overigens makkelijk te verklaren, Black Sugar komt uit Latijns-Amerika. Peru om precies te zijn.
In 1969 werd de band opgericht door Victor "Coco" Salazar en Miguel "Chino" Figueroa. Eerst nog onder de naam Los Far Fen, vernoemd naar de merknamen Farfisa en Fender, de enige elektronische apparaten van de band.
In 1970 veranderde de band na drie singles te hebben uitgebracht zijn naam in Black Sugar op aanraden van van jazz pianist en arrangeur Delgado Aparicio, die in die tijd ook aristiek directeur was van Sono Radio, een Peruaans platenlabel. In 1971 gaf Aparicio de band de mogelijkheid om een album op te nemen. Dit album werd een bestseller en werd verkocht in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.


Een jaar later verscheen het tweede album, “Black Sugar II”. Dit album liet een veel volwassener geluid horen, de band was duidelijk gegroeid. Maar het was ook meteen helaas hun laatste album. In 1978 verscheen nog wel een singel, maar daarna werd er niets meer van deze superband vernomen.

Hier is het nummer Viajecitote horen, een nummer van het debuutalbum uit 1971. Op Spotify zijn beide albums niet te vinden, alleen maar een compilatie album. Hier staan overigens bijna alle nummers van de originele albums op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten