zaterdag 12 maart 2016

The Red Devils

Going to the Church (King King - 1992)

Een van de optredens op het Pinkpop festival die me altijd zal bijblijven is die van de Red Devils in 1993. Razend populair waren ze, maar helaas na slechts één cd (King King) en één ep (Blackwater Roll) was het al weer afgelopen.
De Red Devils was een bluerockband uit Los Angeles die onstaan was uit de bekende roots/rockband The Blasters.
In de allereerste line-up van de band (toen nog The Blue Shadows) waren Dave Alvin en Gene Taylor van The Blasters de gitaristen van de band, maar ten tijde van de release van het legendarische album King King waren ze al weer vertrokken.
Voorman van de band was Lester Butler. Samen met deze zanger/mondharmonicaspeler speelden ze elke maandagavond in een club in Los Angeles; de King King. Regelmatig liep dit uit tot interessante jamsessies waar bekende muzikanten zoals Brian May, Motorhead, de Red Hot Chili Peppers en Bruce Willis het podium deelden met de mannen van de Red Devils.

Begin 1991 werd de band opgemerkt door platenproducent Rick Rubin van Def American Recordings. Rubin was zeer onder de indruk van de live performance van de band en besloot een contract aan te bieden onder voorwaarde dat het debuutalbum een live-album zou worden wat in een keer opgenomen zou worden, zonder overdubs. Op het album (King King) staat dus een van de vele maandagavondoptredens. Hier staan redelijk standaard bluesnummers op van o.a. Willie Dixon, Sonny Boy Williamson, Little Walter e.d. Dat dit album zo’n enorm succes is gewoorden lag vooral aan de performance, het is absoluut een van de meest opwindende live-albums allertijden.


In het jaar van het optreden van Pinkpop begon het drugsgebruik van Lester Butler en het constante toeren zijn tol te eisen binnen de band. Er werden nog een aantal opnamesessies gepland met Johnny Cash, maar ondanks dat tijdens deze sessies negen nummers werden opgenomen zou een opvolger van King King er niet meer komen. In juni 1993, minder dan een maand na Pinkpop, werd het laatste optreden gegeven in de King King club.

Lester Butler maakte hierna nog één album, simpel getiteld “13 Featuring Lester Butler”. Ook hierop staan rauwe, opzwepende bluesnummer, maar de energie die de Red Devils uitstraalden was er niet meer. Op 10 mei 1998 overleed hij aan een overdosis.

Hier is het nummer Going to the Church te horen, één van de meest opzwepende nummers van het album "King King".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten