woensdag 2 maart 2016

Player

Baby Come Back (Player – 1977)

Een van de nummers die je vaak op verzamelalbums tegenkomt is Baby Come Back van de Amerikaanse band Player. In 1978 stond dit nummer 5 weken in de Top40 en bereikte de 21e plaats. Niet echt een grote hit, maar wel een wereldwijde hit.
Player was een band uit Los Angeles, opgericht in begin jaren zeventig door de britse zanger/gitarist Peter Beckett.
Samen met zanger/toetsenist/gitarist John Charles Crowley speelde hij aanvankelijk in een band onder de naam Riff Raff.
Deze band veranderde al snel zijn naam in Bandana waarmee ze een single uitbrachten. Een aantal leden van Bandana vertrokken al snel na de rease van de single en de band werd ondergebracht bij een andere platenmaatschappij. Samen met een paar nieuwe bandleden (waaronder Wayne Cook, voormalig toetsenist van Steppenwolf) werd de band weer nieuw leven ingeblazen en er werd meteen voor een andere bandnaam gekozen. Dit was het begin van Player.

Player was in de jaren zeventig een veelgevraagde band bij stadion concerten. In 1977 en 1978 waren zij o.a. de openingsact bij concerten van Gino Vanelli, Boz Scaggs, Eric Clapton, Heart en Kenny Loggins. Player speelde voornamelijk melodieuze rock die zeer kenmerkend was voor een Amerikaanse band. De eerste hit die ze scoorden was meteen ook de grootste hit die ze zouden hebben. Het nummer Baby Come Back was een nummer 1 hit in de Billboard Hot 100, en was in diverse andere landen ook een groot success.


Eind 1978 onstonden er helaas meningsverschillen binnen de band die uiteindelijk tot het gevolg hadden dat niet alleen Beckett de band verliet, maar dat ze ook zonder platencontract kwamen te zitten.
De drie overgebleven leden probeerden om zonder Beckett de band weer op een rit te krijgen, maar dit was zonder succes. Crowley besloot om de band te verlaten om zich te richten op een carriere in de country muziekscene.

Na het vertrek van Crowley besloot Beckett om weer terug naar zijn band te gaan en wist met de overgebleven leden, aangevuld met twee nieuwe leden (o.a. Gabriel Katona, toetsenist van Rare Earth), nog een paar albums te maken.
In 1982 stopte Player na vier albums. Peter Beckett zou later, in de periode 1989-1997 bij de Little River Band gaan spelen waarbij hij nog vele malen zijn grote hit Baby Come Back zou gaan spelen.

Het debuutalbum van Player is zeker geen onaardig album, maar de grote uitschieter hierop is toch echt wel hun grote bekende hit. Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

2 opmerkingen:

  1. Als je goed kijkt op de foto herken je Ritch van de serie the Bold and the beautiful.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je goed kijkt op de foto herken je Ritch van de serie the Bold and the beautiful.

    BeantwoordenVerwijderen