zondag 20 maart 2016

Out of Focus

Fly Bird Fly (Out of Focus – 1971)

Out of Focus is een van de belangrijkste groepen binnen de Duitse symfonische rock historie, ook wel Krautrock genoemd. De band werd rond 1969 opgericht in München en bestond ongeveer vijf jaar. De band was hevig beïnvloed door bands als Soft Machine en Caravan, beide pioniers van de ‘Canterbury Scene’. Hiermee onderscheidde Out of Focus zich ook van de meeste andere typische Krautrockbands.
Out of Focus was meer jazzrock/fusion geörienteerd dan hun Duitse collega’s. In tegenstelling tot de Britse symfonische rockbands uit die tijd was Out of Focus wel veel meer politiek gericht, iets wat weer typerend was voor Krautrockbands.

De eerste drie albums die de band uitbracht werden uitgebracht op het legendarisch Duitse Kuckuk label. Na het derde album vertrok toetsenist Hennes Herring en werd vervangen door gitarist Wolfgang Gohringer. Hierdoor veranderde ook enigszins het geluid van Out of Focus. Er werd nog een vierde album opgenomen in 1974, maar deze verscheen pas in 1999 op het Cosmic Egg label.
Mede omdat hit album niet uitgebracht werd verloren de leden van de band hun interesse. De band was nog nauwelijks actief en kondigde uiteindelijk in 1978 aan te stoppen.
Halverwege de jaren tachtig namen drie leden nog een album op onder de naam Kontrast. Dit album wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste Krautrock albums uit die periode.


Een van de beste album van Out of Focus is naar mijn mening het tweede titelloze album uit 1971. Hierop staan lange, nagenoeg instrumentale composities. Mooie Hammondorgelsolo’s worden afgewisseld met goed doordachte gitaarsolo’s. Muzikaliteit ten top!

Hier is het nummer Fly Bird Fly te horen, een vrij rustig nummer van dit prachtige album. Op vinyl is het album haast niet te vinden voor schappelijke prijzen (bij DISCOGS staan er momenteel zes te koop, beginnend vanaf 135 euro…), maar het Kuckuk label heeft dit album gelukkig ook een aantal jaren geleden op CD uitgebracht. Deze zijn aanzienlijk goedkoper.

Het complete album is ook bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten