zondag 6 maart 2016

East of Eden

Leaping Beauties for Rudy (Snafu - 1971)

East of Eden was een Britse jazz/fusion/progressive rockband die in 1971 een Top 10 hit scoorden met het nummer Jig-a-Jig. Dit nummer viel op door het gebruik van fluit en viool waardoor het een prettig folk/gypsy sfeertje kreeg. Het overige werk van East of Eden was echter een geheel andere stijl, veel meer rock/psychedelisch/jazz georiënteerd.

De band werd opgericht in 1967 in Bristol door Jean-Luc Ponty beïnvloedde violist/multi-instrumentalist Dave Arbus.
In de eerste twee jaren vonden er nogal wat bandwisselingen plaats. Nadat de band in 1968 naar Londen verhuisd was, werd in 1969 het eerste album “Mercator Projected“ uitgebracht op het DERAM label, een sublabel van DECCA waarop ook o.a. Camel zijn albums in de jaren zeventig op uitgebracht. Kort daarna verscheen in 1970 het tweede album “Snafu”. Dit album was in Engeland behoorlijk succesvol en stond een tijd lang in de Britse Top 30.
Ondanks dit succes volgden er weer een aantal bandwisselingen. Van de originele bezetting die in 1967 de band hadden opgericht was na mei 1970 niemand meer over. Mede door al deze wisselingen binnen de band werd in 1978 besloten te stoppen.


Drie van de oorspronkelijke leden besloten in 1996 de band weer op te richten voor een reünie. Ook werd er een drietal nieuwe albums opgenomen, maar deze waren weinig succesvol.
Dat East of Eden nooit echt bekend is geworden best vreemd, muzikaal was het van een hoog niveau en ze hadden een contract bij een grote platenmaatschappij. Of het gebrek aan succes leidde tot de vele bandwisselingen of dat deze wisselingen leidden tot het gebrek aan succes in onduidelijk Een beetje het kip en het ei verhaal dus.

De eerste twee albums zijn inmiddels vrij zeldzaam geworden (hoewel, op het moment van schrijven staan er een paar te koop bij DISCOGS…), maar mocht je een exemplaar kunnen vinden hoef je gelukkig niet zo diep in de buidel te tasten. Platenlabel Esoteric heeft ze echter kort geleden op cd uitgebracht. Op Spotify zijn ze helaas (nog) niet te vinden.
Hier is het tweede nummer van het album "Snafu" te horen, het nummer Leaping Beauties for Rudy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten