zaterdag 19 maart 2016

Aziza Mustafa Zadeh


My Funny Valentine (Jazziza - 1997)

Aziza Mustafa Zadeh, die ook bekend staat als "The Princess of Jazz", is een zangeres/pianiste/componiste uit Azerbaijan, maar samen met haar moeder die haar manager is woonachtig in Mainz, Duitsland. Aziza speel jazz, met invloeden uit haar eigen cultuur, klassieke en avant-garde invloeden. Haar grote voorbeeld is de bekende jazzpianist Keith Jarrett, wat af en toe in haar pianospel terug te horen is.
De muzikaliteit kreeg ze met de paplepel al ingegoten, haar vader was een jazzpianist/componist en haar moeder is een klassiek opgeleide zangeres.

Aziza begon haar pianostudie met werken van Johann Sebastian Bach en Frédéric Chopin, maar raakte al gauw meer geïnteresseerd in improvisatie. In 1988 deed Aziza mee met de Thelonious Monk piano competition in Washington DC waar ze de derde plaats behaald. Rond deze tijd verhuisde ze ook samen met haar moeder naar Duitsland.

Drie jaar later, in 1991, bracht ze haar debuutalbum uit. Met haar tweede album won ze de 'Phono Academy Prize, een prestigieuze Duitse Music Award en de 'Echo Price' van Sony.
Een van haar meest gewaarde en bekendste album is haar vijfde album uit 1997, getiteld “Jazziza”. Jazziza is de bijnaam die haar vader in haar kinderjaren aan haar gaf. Dit album was zeer succesvol. Wereldwijd werden er meer dan 3.000.000 exemplaren van verkocht. Op dit album staan naast eigen composities, ook een paar jazz standards zoals My Funny Valentine en Take Five.


Hier is My Funny Valentine te horen, geschreven in 1937 door Richard Rodgers en Lorenz Hart voor de musical "Babes in Arms". Deze oorspronkelijke versie werd gezongen door Mitzi Green, maar ondertussen is dit nummer al op meer dan 1300 albums verschenen en uitgevoerd door meer dan 600 artiesten.

Het complete album is te beluisteren bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten