zondag 21 februari 2016

Young Gun Silver Fox

You Can Feel It (West End Coast – 2015)

Slechts een hoogst enkele keer komt het voor dat ik een pas net uitgekomen album hier bespreek. Wanneer ik dat wel doe moet de desbetreffende plaat iets met mij doen of op zijn minst opvallen. Dat laatste is het geval met het album “West End Coast” van de Britse band Young Gun Silver Fox.
Zo op het eerste gezicht wanneer je de titel leest valt op zijn minst op dat twee van de drie woorden de term West Coast vormen,
wat natuurlijk een verwijzing is naar de muziekstroming die in de jaren zeventig ontstond in California. Bekende namen binnen dit genre zijn onder andere Jackson Browne, Seals & Crofts, America, The Eagles, Venice, Steely Dan etc. Op zich vrij uiteenlopende muziekstijlen maar wat ze gemeen hebben is dat het allemaal zeer degelijke, melodieuze arrangementen zijn, en vaak meerstemmig.
Wat dat betreft is Young Gun Silver Fox geen uitzondering hierop. Wanneer je de titel van de plaat nog eens goed bekijkt, zie je dat er geen ‘West Coast’ staat, maar ‘West End Coast’, waarbij West End natuurlijk slaat op de bekende wijk in Londen waar de Pet Shop Boys in de jaren tachtig een nummer over geschreven hebben.

Young Gun Silver Fox heeft met “West End Coast” een perfecte West Coast plaat gemaakt, waar je overduidelijk invloeden van America, Steely Dan en de Doobie Brothers in terug zult horen. Sterker nog, op het moment dat ik dit album beluisterde, was eer ook net het nieuwe album van America (Lost and Found) uitgekomen. Ik was volledig in de veronderstelling dat ik hier naar het luisteren was… Wat dat betreft zal Young Gun Silver Fox met dit album geen originaliteitsprijs verdienen.


Wat maakt dat dit dan toch een album is wat opvalt tussen al die andere mooie releases van dit moment? Heel simpel eigenlijk, het album ademt een sfeer uit die je niet vaak meer tegenkomt. Vroeger, in de jaren zeventig, wel. En daarom is het een verademing om naar dit album te luisteren. Gewoon, om te weten dat er nog steeds bands zijn die een perfect West Coast album kunnen, en durven te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten