dinsdag 9 februari 2016

Spring

Grail (Spring -1971)

De laatste tijd ben ik me weer eens aan het verdiepen in wat obscure, onbekende bands binnen het prog-rock genre. Een paar landen hebben sinds de jaren zeventig daar een voorname rol in gespeeld.
Om maar een paar landen te noemen: Engeland, Italië en Duitsland zijn landen waar al jaren veel prog-rock bands vandaan komen.
Spring is een mooi voorbeeld van zo’n band die begin jaren zeventig slechts één, maar wel een schitterend album heeft gemaakt, en waar bijna niemand ooit van gehoord heeft.
Gelukkig zijn er een paar platenlabels die zich juist hierin gespecialiseerd hebben en regelmatig deze obscure, moeilijk te verkrijgen albums opnieuw uitbrengen. Een van deze labels is Esoteric. Dit label heeft o.a. het enige album van Spring op 25 Mei 2015 weer opnieuw uitgebracht.

Spring was een Britse symfonische rockband uit de stad Leicester die ‘bekend’ is geworden vanwege het gebruik van de mellotron, een instrument dat volgens de albumhoes door drie van de vijf leden werd bespeeld. De band bestond uit Pat Moran (zang), Ray Martinez (gitaar), Kips Brown (keyboards), Pick Withers (drums) en Adrian Maloney (basgitaar). Pat Moran is later een bekende platenproducer geworden en heeft samengewerkt met Lou Gramm, Robert Plant, Iggy Pop, Edie Brickell and the new Bohemians en nog vele anderen. Drummer Pick Withers kennen we nog van de Dire Straits waar hij op de eerste vier albums te horen is.Het debuutalbum van Spring werd opgenomen onder leiding van producer/engineer Kingsley Ward die nog maar net de Rockfield Studios in Wales had opgezet. De band kwam terug van een optreden in Cardiff toen de toerbus het op de terugreis begaf, dichtbij de Rockfield Studios.
Kingsley Ward, die toevallig net langsliep, hielp de band weer op weg, maar bood de band ook aan om auditie te komen doen in zijn studio nadat hij zag dat deze band een mellotron gebruikte. Tijdens een van de sessies die volgden, kwam producer Gus Dudgeon (destijds producer van o.a. David Bowie en Elton John) de nieuwe studio bezoeken. Dudgeon raakte zeer geïnteresseerd in de banden bood hun aan om samen te gaan werken.

Het resultaat hiervan is te horen op het debuutalbum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten