zondag 7 februari 2016

Nicole Willis and the Soul Investigators

Light Years Ahead (Tortured Soul - 2013)

Bij het beluisteren van een plaat van Nicole Willis And The Soul Investigators kom je waarschijnlijk al heel snel tot de conclusie dat deze muziek absoluut uit de Verenigde Staten moet komen. Deze muziek is doorspekt met warme soulklanken uit het zuiden van de VS en swingende funky grooves die je onmiddellijk doet denken aan Curtis Mayfield’s “Superfly”. Pakkende gitaarlicks worden afgewisseld met het typerende hammondorgel, hier en daar strijkarrangementen waarmee ze dicht, heel erg dicht in de buurt komt van branchegenoot Sharon Jones and the Dab-Kings.
Maar Nicole Willes komt niet uit de Verenigde Staten, ook niet uit Groot Brittanniƫ. Dit zou wellicht ook nog kunnen, Amy Winehoude maakte
tenslotte ook gebruik van de kunsten van de Dabtone stal. Nee, Willes komt uit Finland. Weliswaar geboren en getogen in Brooklyn, New York, maar sinds 2005 woont ze in Helsinki, Finland. De complete band komt daar ook vandaan. Dat ze daar in het hoge noorden wel degelijk een knap stuk muziek kunnen maken wist ik al wel, maar zoiets als dit had ik nog nooit gehoord.

In het verleden heeft Willes ook zonder de Soul Investigators platen uitgebracht. Degene die ik tot nu toe gehoord hebt zijn beduidend anders dan degene met deze band. Op het album “Be It” uit 2004 bijvoorbeeld is een veel modernere R&B stijl te horen. Persoonlijk spreekt mij de ‘Soul Investigators’ stijl veel meer aan.


Inmiddels heeft ze met de Soul Investigators haar derde album (Happiness in Every Style) uitgebracht waar ook weer die heerlijke vintage sound op horen is. Wat helaas jammer is, is dat een ‘vintage’ sound tegenwoordig helemaal hip is en dat er meerdere, veel bekendere, artiesten in dezelfde vijver zitten te vissen. Te denken valt aan bijvoorbeeld Charles Bradley en eerder genoemde Sharon Jones.
Wanneer je Nicole Willes beluisterd kun je dan ook misschien wel de indruk krijgen dat Willes een eenvoudige kopie hiervan is. Gelukkig heeft Willes toch binnen dit genre een eigen stijl weten te creƫren en klinkt ze na een paar luisterbeurten wel degelijk anders dan Sharon Jones.

Het complete album vind je bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten