zaterdag 20 februari 2016

Margie Joseph

I Been Down (Margie Joseph – 1973)

Margie Joseph is een wat minder bekende Amerikaanse R&B/soul en gospelzangeres die een paar hitsuccessen heeft gehad met eigen versies van Paul McCartney's My Love, The Supremes' Stop! In the Name of Love, en een duet met Blue Magic, een Amerikaanse R&B/soulband uit Philadelphia.
Tijdens haar studieperiode in 1967 nam ze haar eerste demo’s op in de Muscle Shoals Sound Studios wat haar een contract opleverde bij het Okeh platenlabel.

In 1969 tekende ze een contract bij Volt records, een label wat onder de paraplu van Stax records zat. Hier nam ze de single One More Chance op onder leiding van producer Willie Tee. Haar eerste hit was het nummer Your Sweet Lovin, geproduceerd door Freddy Briggs. Haar derde single was een cover van de bekende Supremes hit Stop! In the Name of Love wat een kleine hit was. Van dit nummer werd ook een 8 minuten durende versie opgenomen die op haar debuutalbum “Margie Joseph Makes a New Impression” uit 1971 verscheen. Ook op haar tweede album “Phase II” uit 1972 stond een Supremes cover maar werd geen hit.

Pas toen ze een platencontract bij Atlantic Records, waarmee ze drie albums opnam, werd Joseph wat succesvoller. Ze werd vergeleken met Aretha Franklin en samen met producer Arif Mardin werd er een serie hits gescoord waaronder een cover van Paul McCartney's My Love. Dit nummer was tevens haar grootste hit. Het derde album bij het Atlantic, “Margie”, wordt over het algemeen beschouwd als haar grootste creatieve prestatie waarop twee hits te vinden waren, Words (are Impossible) en Stay Still.


De albums die na de Atlantic periode uitgebracht waren allen van beduidend mindere kwaliteit. De Atlantic albums hebben een heerlijk herkenbare typische jaren zeventig sound die doet denken aan de bekende Philadelphia Sound. Daarna werd het allemaal wat gladjes en nog veel commerciëler.
Zou ik moeten kiezen wat het meest aantrekkelijke album van deze (in Nederland) relatief onbekende zangeres is kies ik voor het eerste Atlantic album, met de titel ”Margie Joseph”.
Van dit album is hier het eerste nummer te horen, I Been Down.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten