zaterdag 13 februari 2016

Kaisa Vala

Shayan (International Shaman – 2012)

Zo af en toe duik ik in de albums die Spotify mij aanraadt op basis van wat ik in het verleden geluisterd heb. Soms kom je best wel interessante albums. De meeste Scandinavische artiesten heb ik ook op deze manier ontdekt.
Kaisa Vala is er daar ook weer een van. Haar album "International Shaman" uit 2012 heb ik zomaar eens een keer beluisterd. Waarom juist deze?

Geen idee, waarschijnlijk omdat de albumhoes mij wel aansprak.

Wat mij meteen opviel is dat ook dit album wederom van hoge kwaliteit is.
Recensies en achtergrondinformatie over dit album is er nauwelijks te vinden. Althans, in een begrijpelijke taal. Er zijn wel artikelen te vinden, maar dan hoofdzakelijk in het Fins. Normaal gesproken hebben we 'Google Translate' die een handje kan helpen, maar Fins is zelfs voor Google te lastig, ook de Nederlands vertaling is nauwelijks te begrijpen.

Kaisa Vala is een Finse zangeres/toetseniste die gezegend is met een dijk van een stem en al herhaaldelijk is vergeleken met Kate Bush en Tori Amos. Wanneer ik zo’n vergelijking ergens lees, heb ik vaak mijn twijfels. Natuurlijk kan het zo zijn dat ze echt net zo’n geweldige stem heeft als de genoemde zangeressen, maar vaak valt het toch wat tegen. In het geval van Kasia Vala absoluut niet. De muziek valt zeker niet tegen (heeft een paar luisterbeurten nodig), maar vooral, qua stem lijkt ze inderdaad op Bush en Amos. Zeker de liefhebbers van Tori Amos zullen deze plaat gaan waarderen, de invloed van Amos is toch net wat nadrukkelijker aanwezig dan die van Kate Bush.


Het tweede nummer op het album (Shayan) vind ik persoonlijk een van de mooiere, maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat er eigenlijk niet een nummer van "International Shaman" tegenvalt. Absolute aanrader!

Het complete album beluister je via Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten