zondag 24 januari 2016

Wishbone Ash

The King Will Come (Argus – 1972)

Een van de langst bestaande rockbands van dit moment is Wishbone Ash. Deze Britse rockband werd in 1969 in Torquay door basgitarist Martin Turner opgericht en brengt nog bijna jaarlijks nieuw werk uit.
Wishbone Ash staat vooral bekend vanwege hun uiterst herkenbare dubbele gitaarspel van de twee gitaristen Andy Powell en Ted Turner. Tijdens het verzorgen van het voorpramma van Deep Purple werd de aandacht getrokken van Ritchie Blackmore.
Deze tipte muziekproducent Derek Lawrence die de band onderbracht bij Decca Records.
De eerste vier studioalbums werden zeer goed ontvangen , met als hoogtepunt het album “Argus”. De verkoopcijfers van dit album zou de band ook nooit meer halen. “Argus” werd verkozen tot ´Best Rock Album of the Year´ en ´Top British Album´. Het live album “Live Dates” wat hierna volgde behoort absoluut tot de meest indrukwekkende (dubbel-) live albums uit de jaren zeventig.

Na het vertrek van gitarist Ted Turner vertrok de band naar de Verenigde Staten. De muziekstijl verschoof naar typische Amerikaanse soft-rock. De albums die destijds werden uitgebracht waren weinig succesvol en behaalde absoluut niet het niveau van de ‘Britse periode’. Onder druk van de platenmaatschappij moest Martin Turner zich nog alleen maar bezighouden met bassen en moest er een zanger aangetrokken worden. Dit zorgde uiteindelijk niet alleen voor het vertrek van Turner, maar ook het einden van een muzikaal tijdperk.


Turner en Powell hebben vervolgens jarenlang als kemphanen gevochten om de bandnaam Wishbone Ash. Powell won, maar Turner richtte zijn eigen, nieuwe band op onder de naam Martin Turner’s Wishbone Ash (MTWA). Dat beide bands het album Argus ook als hun belangrijkste beschouwen, bleek wel in november 2008. Beide bands brachten hun eigen, nieuwe Argus uit. Wishbone Ash kwam met een live album “Argus: Then again live”, MTWA kwam met “Argus: Through the Looking Glass”, een nieuwe opname van oud materiaal.

Hier is het nummer The King Will Come te horen, niet alleen een van de mooiste nummers van "Argus", maar ook een van de mooiste van Wishbone Ash als je het mij vraagt.
Het complete album vind je bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten