zondag 3 januari 2016

Utopia

Communion with the Sun (Ra – 1977)

Utopia is een Amerikaanse (symfonische) rockband, actief in de periode 1973-1986, 1992 en van 2011 tot heden. De band werd opgericht door Todd Rundgren in 1973 en was in eerste instantie een quartet. Nog voor de release van het debuutalbum “Todd Rundgren’s Utopia” uit 1974 bestond de band al uit 6 bandleden. In deze bandsamenstelling werden twee albums uitgebracht waarop complexe symfonische rock te horen was.
Na de release van het debuutalbum vertrok toetsenist Jean-Yves Labat. De overgebleven leden vormden samen de ‘Rhythm Kings’ en speelden ook op Rungren’s latere soloalbums.

Utopia heeft tijdens zijn bestaan zeer veel bandwisselingen gekend, in ieder geval te veel om ze hier allemaal te beschrijven. In de huidige samenstelling spelen nog vier originele leden mee, Todd Rundgren, Ralph Schuckett (toetsenist), John Siegler (bass & cello) en Kevin Ellman (drums). Enige constante lid is echter Rundgren.

De muziekstijl is door de jaren heen wel veranderd. Van de symfonische rock uit de beginjaren en meer recht-toe-recht-aan rock, naar meer new-wave en pop geörienteerde muziek in de jaren tachtig. Een voorbeeld hiervan is het nummer Set me Free uit 1980 wat een aardige top 40 hit is geworden.


In 1976 werd de naam veranderd van ‘Todd Rundgren’s Utopia’ naar ‘Utopia’. Het eerste album onder deze verkorte bandnaam was het album “Ra” wat in 1977 verscheen. De band was nu afgeslankt tot een quartet. Deze samenstelling bleef stabiel tot de ontbinding in 1986. Op dit album was al meer toegankelijkere muziek te horen dan op zijn voorgangers. Af en toe vind ik het zelfs een beetje neigen naar de Beatlesque symfo-pop van bijvoorbeeld ELO.
“Ra” wordt terecht Utopia’s meesterwerk genoemd. Nou zijn alle albums die hiervoor uitgebracht ook zeker geen slechte albums, integendeel, maar op “Ra” komt alles samen. Pop, rock, progressive rock, mooie meerstemmige zangpartijen en zeer doordachte composities.
Op de albums die hierna zijn verschenen is steeds minder progressive rock te horen. Op bijvoorbeeld de opvolger van “Ra”, “Oops! Wrong Planet” (1977) is vooral vrij bombastische, meerstemmige symfo-pop te horen. Een beetje Boston-achtige rock. Op “Adventures in Utopia” uit 1979 hebben ze vrijwel volledig afscheid genomen van de progressive rock.

Hier is het nummer Communion with the Sun te horen, van mijn favoriete Utopia album, “Ra”. Bij Spotify is het complete album te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten