zondag 10 januari 2016

The Virgin Prunes

Pagan Lovesong (The Hidden Lie – 1987)

De Virgin Prunes was een band uit Ierland die in 1977 opgericht werd onder de naam Lypton Village door Gavin Friday (echte naam: Fionan Hanvey), Guggi (echte naam: Derek Rowen) en Bono (echte naam: Paul Hewson). Bono kennen we natuurlijk als zanger van U2. Hij kreeg zijn alter-ego van Friday en Guggi, Bono is een verbastering van Bonavox, een gehoorapparatenwinkel die zich in de Talbot Street in Dublin bevond.

Naast deze drie bestond de band verder uit gitarist Dik Evans (broer van U2 gitarist The Edge),
bassist Strongman (echte naam: Trevor Rowen, broer van Guggi) en drummer Pod (echte naam: Anthony Murphy). De band stond al snel bekend om zijn extravagante optredens en theatrale performance van zanger Gavin Friday.

Lypton Village splitste zich al snel op in twee totaal verschillende bands, Bono vertrok in 1978 naar de band The Hype (de band die later U2 zou worden), waar ook Dik Evans in speelde en The Virgin Prunes. Beide bands waren binnen korte tijd zeer populair en succesvol, elk met hun eigen publiek.
De Virgin Prunes wisten met hun experimentele muziek (een soort mix van postpunk en industrial met cabaret-invloeden) het publiek te vermaken en te shockeren, en de grenzen van maatschappelijke thema’s op te zoeken. De band opereerde vanuit een zelf verzonnen, bizarre fantasiewereld die ze uiteindelijk een ware cultstatus opleverde.

Het debuutlabum “… If I Die, I Die“ van de Prunes verscheen eind 1982. Daaraan voorafgaand had de band al diverse singles en mini-albums uitgebracht waaronder Heresie (2x10”album) het nummer Pagan Love Song wat zelfs een kleine hit werd. “… If I Die, I Die“ was absoluut een zeer herkenbaar Prunes album, maar was al wel minder experimenteel. De hoes van het album heeft overigens twee frontcovers, op een van de twee is een foto te zien die in de oefenruimte van de band genomen is, in de overbekende Temple Bar in Dublin.


Het daaropvolgende album was weer een stuk melodischer maar vooral toegankelijker dankzij Fridays groeiende interesse in chansons. Op het album “The Moon Looked Down and Laughed” zijn dan ook een aantal mooie ballads te vinden, iets wat een aantal jaren daarvoor nog haast ondenkbaar was.

In 1987 verscheen het laatste album. “The Hidden Lie” is een mooi afscheid van deze opmerkelijke band uit Dublin. Van dit album is hier het nummer Pagan Lovesong te horen.
De band viel uit elkaar vanwege uitputtende tournees en verwachtingen van de muziekbusiness. Guggi verliet de band en stortte zich op zijn schilderkunsten. Evans volgde kort daarna.
Ten slotte vertrok ook Gavin Friday, hiermee was het afgelopen met The Virgin Prunes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten