zondag 3 januari 2016

Ntjam Rosie

Space of You (Elle – 2011)

…En terwijl je er van overtuigd bent dat je te maken met een jazz zangeres uit de Verenigde Staten, blijkt plotseling dat ze gewoon uit Nederland komt. Dat overkwam mij onlangs bij het zoeken naar info over Ntjam Rosie.
Ntjam Rosie is een Kameroense zangeres die op haar negende naar Nederland kwam. Na haar middelbare wilde ze eigenlijk maar een ding en dat
was zingen. Een slecht voorbereide auditie zorgde ervoor dat deze droom niet verwezenlijkt kon worden.
Rosie startte een andere studie, brak deze weer af, nam zangles en probeerde alsnog aangenomen te worden aan de kunstvakhogeschool Codarts Rotterdam. Hier studeerde ze in 2009 cum laude af.

Tijdens haar studietijd had ze al wel haar debuutalbum “Atouba” uitgebracht. Hierop stonden eigen composities die zich bevonden tussen jazz, soul en pop. Haar Afrikaanse roots waren echter ook op dit album goed te horen. Dit album werd goed ontvangen en leverde Rosie internationale bekendheid op.
Met de opvolger “Elle” uit 2011 brak Rosie echt door bij het grote publiek. In datzelfde jaar toerde de zangeres door Thailand en China, deed ze shows in Oost-Europa en speelde ze op het North Sea Jazz Festival.


Op dit album, wat mijn eerste kennismaking was met Ntjam Rosie, is zwoele, soepele jazz/soul/R&B met een duidelijk hint naar een jaren 70 sound & feel met invloeden van o.a. Erykah Budu, Sade, Stevie Wonder en George Duke.
Hier is het nummer Space of You te zien, een opname voor het VPRO programma Vrije Geluiden.
Het complete album vind je bij Spotify.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten