zondag 31 januari 2016

Keren Ann

Aéroplane (La Biographie de Luka Philipsen - 2000)

Keren Ann is een Israëlische singer/songwriter, componist en producer die werkt vanuit Parijs, Tel Aviv en New York. Ze speelt gitaar, piano en clarinet, zingt en schrijft arrangementen voor diverse koren.
Keren Ann werd geboren uit een Russisch/Joodse vader en een Nederlands/Javaanse moeder en woonde tot haar elfde levensjaar in Nederland waarna ze samen met haar ouders naar Frankrijk verhuisde.

Ondanks dat de naam Keren Ann niet bekend voorkomt, heeft deze muzikale duizendpoot al een behoorlijk indrukwekkend cv. Naast haar zes eigen albums waarvan haar eerste (“La Biographie de Luka Philipsen“) in 2000 verscheen, zijn veel nummers van haar gecoverd door andere (vaak Franse) artiesten gecoverd waaronder Henri Salvador, Jane Birkin, Francoise Hardy, Rosa Passos, Jacky Terasson, Emmanuelle Seigner en Benjamin Biolay.
Daarnaast is haar muziek gebruikt voor diverse TV series zoals Grey's Anatomy en Six Feet Under en ook voor een reklame voor de internationale H&M Spring commercial.

Op haar debuutalbum staat een interessante verzameling Franstalige nummers die qua stijl behoorlijk divers zijn. Er zijn invloeden te horen van haar grote idolen, Françoise Hardy en Suzanne Vega, maar ook triphop-achtige muziek zoals van Portishead, en invloeden van Beth Orton en Dido zijn aanwezig.
In de titel van het album is overigens ook de invloed van Suzanne Vega terug te vinden. Luka is een verwijzing naar het nummer Luka van Vega, Philipsen is de familienaam van haar grootmoeder.


Een aantal maanden geleden hoorde ik dit album voor het eerst en was aangenaam verrast. “La Biographie de Luka Philipsen“ is een album wat nauwelijks opgemerkt werd. Alleen in Frankrijk verkocht het redelijk goed, maar in de hitlijsten was het niet te vinden. Een van de oorzaken was waarschijnlijk dat niemand nog gehoord had van Keren Ann voordat het album werd uitgebracht. Het leverde haar overigens wel een nominatie voor het Franse equivalent van de Grammy op voor ‘Best song of the Year’ en ‘Best New Discovery’.

Daarom hier even wat extra aandacht voor dit mooie, helaas onbekende album. Het nummer Aéroplane, wat hier te horen is, geeft een prima beeld van de rest van dit album.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten