zaterdag 30 januari 2016

Angel

Can You Feel It (On Earth as It Is in Heaven - 1977)

Iedere muziekliefhebber heeft ze, Guilty Pleasures. Een band die je geweldig vind (of een liedje), maar daar eigenlijk voor uit durft te komen.
Bij deze dus (een van) mijn Guilty Pleasure(s), de Amerikaanse glam-/hardrockband Angel.

Ik was ze eigenlijk allang weer vergeten totdat ik een paar maanden geleden
een partij platen kreeg waar een van hun betere albums (“On Earth as It Is in Heaven”) tussenzat.

Angel werd in 1970 opgericht door gitarist Punky Meadows en bassist Mickie Jones. Toen de band een keer optrad in een nachtclub werden zij ontdekt door Kiss bassist Gene Simmons en gecontracteerd door Casablanca, het label waarop ook de albums van Kiss op uitgebracht werden.

Een van de handelsmerken van Angel waren de witte pakken waarin de leden in gekleed waren tijdens optredens. Mede door dit uiterlijk ontving Angel veel kritiek, onder andere door Frank Zappa die de spot dreef met de band in zijn nummer Punky’s Whips vanwege de enigszins vrouwelijke
trekjes van de band. Angel is nooit een groot commercieel succes geworden, maar heeft door de jaren heen wel een cult-status verworven.
Op het eerste album waren naast Meadows en Jones ook nog zanger Frank DiMino, toetsenist Gregg Giuffria en drummer Barry Brandt te horen. In deze samenstelling maakten ze in totaal drie albums, “Angel”, “Helluva Band” en “On Earth as It Is in Heaven”.


“On Earth as It Is in Heaven” is tevens het laatste album waarop bassist Mickie Jones te horen is. Producer van “On Earth…” is Eddie Kramer, die ook producer van Kiss was en natuurlijk ook de voormalige producer was van Jimi Hendrix.
Dankzij de partij platen die ik gekregen heb draai ik tegenwoordig weer met enige regelmatig de platen van Angel. Een beetje ‘over-the-top’ en gedateerd is het wel, maar het blijft een leuke, beetje vergeten, typisch Amerikaanse band.

“On Earth as It Is in Heaven” is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten