woensdag 30 december 2015

Tommy Emmanuel

Mr. Guitar (The Day Finger Pickers Took Over the World)

Tommy Emmanuel is een Australische jazz/folkgitarist die voornamelijk bekend is als ‘fingerpicking’ gitarist, en kan zich met gemak meten met bijvoorbeeld Harry Sacksioni, Pierre Bensusan en Michael Hedges.
Als 4-jarige jongen begon hij gitaar te spelen op een Maton MS500 die hij van zijn moeder kreeg. Al snel kwam hij in 1962 op 7-jarige leeftijd in aanraking met de muziek van zijn grote idool, Chat Atkins.

Emmanuel heeft in talloze bandjes gespeeld en heeft samengespeeld met Michael Bolton, Eric Clapton, John Denver, Olivia Newton-John, Tina Turner, Stevie Wonder en nog vele andere beroemde artiesten, maar zijn meest memorabele samenwerking was die met Chet Atkins.

Op 10-jarige leeftijd kreeg hij van iemand een plaat van Chet Atkins. Toen hij naar de foto’s keek begreep hij hoe dat Atkins de gitaar bespeelde. Niet met een plectrum, maar met zijn vingers. Vanaf dat moment spendeerde hij elke vrije minuut die hij had aan het bestuderen van het gitaarspel van zijn grote idool.
Toen hij 17 was, name een vriend van hem een stuk muziek op, en stuurde de tape zonder dat Emmanuel het wist op naar Atkins.
In 1980 vertrok Emmanuel naar Nashville en probeerde hij telefonisch contact te leggen met Atkins. Toen beide heren elkaar aan de telefoon hadden vertelde Atkins dat hij de bewuste tape nog steeds in zijn bezit had en dat hij deze net aan het draaien was. Emmanuel werd ook meteen uitgenodigd om een deuntje mee te komen spelen.
Uiteindelijk werd dit een jamsessie die enkele uren duurde.

Eenmaal terug in AustraliĆ« was het weer ‘back-to-business’. Emmanuel speelde op platen mee van Eric Clapton tot Stevie Wonder en er werd gestart met het opnemen van eigen platen.
Jaren later, in 1993, bij de opnames voor het album “The Journey”, nam hij weer contact op met Chat Atkins en vroeg hem om een nummer mee te spelen. Vier jaar later herhaalde zich dit, Atkins was ook te horen op Emmanuel's album “Midnight Drive”.


Dat deze twee gitaristen een gouden combinatie vormden was ook platenmaatschappij Columbia Records opgevallen.
Deze stelde ook voor om samen een album op te gaan nemen. Het in 1997 uitgebrachte album “The Day Finger Pickers Took Over the World” is hier het resultaat van. Dit album is ook meteen het laatste album waarop Atkins te horen is, ten tijde van de opnames werd bij Atkins een hersentumor gediagnostiseerd. Hierdoor had Atkins nog maar nauwelijks energie om de opnames te maken, nummers moesten ook in een take opgenomen worden. De nummers Mr. Guitar en Smokey Mountain Lullaby zijn de laatste twee nummers die Atkins opgenomen heeft en uiteraard op dit album te vinden zijn.
Op 30 juni 2001 kreeg Emmanuel tijdens de pauze van een optreden in Cardiff (Wales), een telefoontje dat Atkins op 77-jarige leeftijd was overleden. De tweede set begon met het nummer Mr. Guitar…

Het complete album is bij Spotify te beluisteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten